Забравих да кажа, че оплодните сандъчета са двойни. Иначе и аз правя подобни сметки като тебе. В близост имам още 2-3 имота и мога да разширя бройката на сандъчетата до над 1000 (двойни), а в имота с помощните кошери има около 100 стойки за по 5 кошера, така че на практика на тази поляна мога да вдигна броя на майките до 20 000, ако има достатъчно пазар. Засега обаче ще се пробвам с 5000, че нещо проблемите възникват по-бързо, отколкото мога да ги разреша.

Най-големия ми проблем тази година беше първоначалното заселване на оплодните сандъчета с пчели и първоначалното изграждане на техните пити. В името на тази цел отслабих почти всички свои кошери, отмъквайки над 200 килограма пчели преди началото на акациевата паша, но въпреки това се провалих, защото питите бяха неизградени, и когато в тях няма пило, нищо не задържа пчелите и те бягат. За да не се случи това и догодина, още от сега съм си подготвил около 100 Фарар кошера с по няколко корпуса, като рамките вътре в тях са всъщност рамките на оплодните сандъчета, привързани на тройки със свински опашки (една оплодна рамка ми е точно 1/3 фарарова). И в момента в тези кошери усилено се градят бъдещите оплодни рамки. Самите фарарови семейства ще ги зазимя като много силни семейства и напролет ще ги подсилвам бясно, за да може към първи май да имам в изобилие готови изградени пити, заедно с пчелите и пилото. Иначе тази година маточници сигурно произведох над 5000 - поне тази част от задачата вече е решена. Имам едно много голямо облегчение - бус Мерцедес със слънчева електроцентрала на покрива си. Оборудван е като подвижна лаборатория за прехвърляне на личинки с всички екстри - електроенергия за уредите и за осветлението, хладилник, ултразвукова машина за правене и поддържане на константна влажност на въздуха и т.н. Работниците си пият бирата студена, а кафето горещо - ха-ха - мотивация за да работят по качествено.

Другия проблем беше хаоса, неномерираните кошери и липсата на програма ден по ден на кой кошер какво трябва да се прави. Това доведе до доста грешки, но тези проблеми вече са отстранени, и за догодина още от сега вече си имам готово разписана програма ден по ден и час по час каква операция трябва да се направи по всеки един кошер или оплодно сандъче. Всичко е точно разписано, остава само някой да го свърши.