Аз миналата година в първата половина на август направих 5 голи роя на по един корпус с празни неизградени пити. Ами изградиха голяма част от тях и влязоха в зимата на по 5-6 междурамия с пчели. Пролетта се засилваха нормално и вървяха наравно с другите пчели. Това ми даде увереност и тази година бях по-смел и в края на слънчогледа (миналата седмица) старата пчела на всеки един мой силен кошер я направих на гол рой, а остатъка - на силни отводки. Огромна офанзива стана и горещо се надявам, че август и септември ще продължават да са мокри месеци, което означава много-много ливадна паша. Други години по това време ливадите вече са изсъхнали, а тази година в момента е трева до кръста и изобилие от билки във всички цветове на дъгата. Това ми дава увереност, че тази година спокойно човек може да прави отводки на по 3-4 рамки дори и сега, и до края на септеври пак да влезе в зимата с 6-8 рамки с пчели и.......... и вероятно с много мед. Мисля така, защото имам едномесечни отводки, правени на 2 рамки, които вече са се задръстили в 6-рамковите нуклеуси. Питите пращят от пчели и пило, а половината са напълнени с мед и дори вече пускат далаци във всяка една свободна дупчица. Последните дни само правим разширявания и не можем да насмогнем. И всичкото това само от ливадна паша, която тази година в Габровско е в изобилие.
Средно в рамките на сезона извадих по 3-4 отводки от всеки един божи кошер и всичкото това в момента го подсилвам за зимата. Постижение е, че голяма част от тези отводки са правени само от маточници или неплодни майки. Нямаше време да ги чакам да се оплождат - от маточника направо в отводката, при това само на 2 пити с пило. Голям риск си беше, но преобладаващата част от отводките оцеляха и започнаха да се развиват с бързи темпове. Ако всичко това оцелее и до напролет (има много голяма вероятност), излиза че всъщност съм доказал, че за една година броя на кошерите може да се утрои и дори учетвори, като при това всяко едно старо семейство ми изгради поне по 20 пити и освен всичко друго ще ям и мед, който е сравнително малко поради мократа рапица, акация и липа - но все пак си е мед...... Освен всичко друго и продавах отводки и маточници, както и понаправих някоя друга моя си майка. Е недостатъчно, защото и купувах, но догодина се надявам да произведа повече майки...... Изградих и оборудвах пълноценен майкопроизводствен пчелин с над 400 оплодни сандъчета и около 250 поддържащи кошери. Предполагам това е достатъчно за капацитет от 5-6 хиляди майки годишно и догодина ще се опитам да го реализирам този капацитет. Също така си разработих и направих доста нуклеуси от фибран, че дори и продавах от тях. Идеята е към всеки един кошер целогодишно да имам и по едно помощно 6 рамково семейство като донор на пити с пило и резервна майка. В момента работя по тази идея.
Като цяло окачествявам годината като много добра въпреки ненормалните метеорологични условия.