Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 10
    Наблюдател
    Регистриран
    28.06.2014

не си създадоха майка

Здравейте,
    от две години имам седем кошера и тази година съсед пчелар ми помогна да направим отводки.
    Едната от отводките не си направи майка.Изчаках,после купих маточник,уж беше прегризан отдолу -обаче не.
    Минаха 15дни и пак няма майка.Как да постъпя?

Благодаря на тези които дават точни и конкретни отговори без да се отплесват по темата

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от mianva Виж публикацията
    Здравейте,
    от две години имам седем кошера и тази година съсед пчелар ми помогна да направим отводки.
    Едната от отводките не си направи майка.Изчаках,после купих маточник,уж беше прегризан отдолу -обаче не.

Благодаря на тези които дават точни и конкретни отговори без да се отплесват по темата
    Ами как да ти се отговори, като който и да е от тук не знае състоянието на отводката ти. Предполагам са останали една шепа пчели. Най добре е да махнеш кошера от там и те да се прехвърлят в съседния и до тук. Догодина отново. Има и други варианти, но горе пише да не се отплесваме от темата. Шегувам се.

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2014
    Пчеларски район
    с.Красава общ.Брезник
    Мисля че вече е късно да го спасяваш това семейство ... щом тепърва ще получават майка няма как да се подготвят за зимата .... по добре го обедини с някоя от другите отводки ... хем ще подсилиш друга отводка за подготовката им за зимата хем наличните в кошера пчели ще свършат нещо полезно вместо да избият на търтовка

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Купи си майка до като не е семейството станало търтовка.Хубаво е да споменаваш дати кое как си направил за по лесна ориентация
    Милен Михов

Потребител
    Регистриран
    23.04.2014
    Пчеларски район
    Батак
    Здравейте,

Какво сложихте в кошера? Майка не сте, но как създадохте отводката и кога? Подразбирам от написаното, че един месец чакате майка, а за това време е можело много неща да се направят!
    Искате точни и конкретни отговори, но Вие не давате никаква конкретика!

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Здравейте,

Казваш, че са минали 15 дни от "купуването" на маточник и няма майка, а как го установи?
    Младата майка е бърза и можеш най- добре да установиш, че няма майка, като сложиш открито пило и започнат да градят маточници.
    Този пост е редактиран от kuline; 03.08.2014 в 22:10. Причина: !правопис

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от kartagen27 Виж публикацията
    щом тепърва ще получават майка няма как да се подготвят за зимата ....
    Убеден ли си в твърдението си...август е?Представи си две-три рамки пчели,които си почиват и са на границата да се превърнат в търтовки-приличали ти на нещо?

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    [QUOTE=Ангел Йосифов;42677]Убеден ли си в твърдението си...август. И то началото

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    Има вероятност да успеят , особено при хубаво време през септември. Миналата година на 8 август направих отводка /за експеримент/ с две пити запечатани и една с открито пило. Отгледаха майка , иззимуваха а тази година са "фурии" нищо че майката е свищева
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз миналата година в първата половина на август направих 5 голи роя на по един корпус с празни неизградени пити. Ами изградиха голяма част от тях и влязоха в зимата на по 5-6 междурамия с пчели. Пролетта се засилваха нормално и вървяха наравно с другите пчели.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •