Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 81 ПърваПърва ... 614151617182666 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 807
    Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Аз не говоря за професионален подход. Казвам само от мои наблюдения, че когато майката се оплоди добре от търтеите си е на едно добро ниво без значение дали е от голям маточник, малък, свещеви или от ентеров апарат. Важно е колко оплодителен материал ще поеме от съешаването и от там до колко ще бъде и нейната продуктивност. Пример-вземаш най-големия маточник, най-хубавата майка според теб. Да, но тя излита на брачен полет и ти оставаш долу и се надяваш всичко да е добре. Майката обаче се опложда от най-невзрачния търтей-зарежи книгите дето пише, че майката лети незнам къде си и я настига най-якия и качествен търтей. Глупости на търкалета. Майката се опложда де се казва на метри от кошера и се опложда от кой да е. Може и да не си съгласен, но този процес съм го наблюдавал незнам колко пъти и то в една година. Примери мога да ти дам много и за майките.

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Колега,
    Роева не може да бъде от "мърша" (в 95% от случайте) защото болен и слаб кошер не се рои, а от друга страна проблема на спасителните маточници е следният, че осиротелите пчели залагат маточник на по-стара ларва която първоначално не е била захранена и предвидена за бъдеща майка. Темата е много общирна и дискусионна кои майки са по-добри, но аз лично си мисля, че пчелите определят най-точно кога една майка е за смяна и си го правят като избират най-добрата. Ако случайно сгрешат на следващата година си правят самосмяна. По пътя на тази логига мисля (без да налагам мнението си), че най-добри са майките от самосмяна. Успех.
    Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Колеги питам нещо съвсем конкретно - имаме две семейства,едното е да го наречем шампиона на пчелина,другото е средна хубост.От първото си правя отводка и ги оставям сами да си залагат маточници - второто го изчаквам да напъне да рои и дърпам от него отводка със негови маточници.Да речем ако искате чисто теоретично - от кое ще очакваме по-хубавата майка.

Това че зависи от търтея е хубава теория,но ако се опра на нея,това означава че изобщо няма смисъл от никакви други процедури - просто правиш майки пък каквото излезе.

Самосмяната си е отделно - интереса е размножаване.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от kando
    Колеги питам нещо съвсем конкретно - имаме две семейства,едното е да го наречем шампиона на пчелина,другото е средна хубост.От първото си правя отводка и ги оставям сами да си залагат маточници - второто го изчаквам да напъне да рои и дърпам от него отводка със негови маточници.Да речем ако искате чисто теоретично - от кое ще очакваме по-хубавата майка.

Това че зависи от търтея е хубава теория,но ако се опра на нея,това означава че изобщо няма смисъл от никакви други процедури - просто правиш майки пък каквото излезе.

Самосмяната си е отделно - интереса е размножаване.
    Пак аз ще отговоря първи и се надявам да не досаждам с отговорите си, но наистина е така, колкото и да не ви се вярва. За да се получи качествено оплождане то и търтеите трябва да се селектират и оплождането да се изнесе на ограничено от други вмешателства място. Така ще има гаранция с по голям процент успех майката да е качествено заплодена. Но и тук има фактори, че процента на качеството на търтеите също няма да е 100%, но все пак по-малко ще е брака. За самосмяната важи пак горе изнесената от мен теория. С една дума трябва да се прави всичко настрана в стерилни условия-хубава майка(външни белези) и хубави търтеи също. Тогава ще има около 100% гаранция- иначе си е какво стане каквото и да си мислите.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Добре айде вмъквам и ново условие - да приемем,че и двете майки (от спасителния и от роевия маточник) са оплодени със изключително качествени,селектирани търтеи .......

п.п.питам нещо толкова конкретно - или може би не се изказвам ясно разбираемо.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Добре айде вмъквам и ново условие - да приемем,че и двете майки (от спасителния и от роевия маточник) са оплодени със изключително качествени,селектирани търтеи .......

п.п.питам нещо толкова конкретно - или може би не се изказвам ясно разбираемо.
    Ако не се оплоди както трябва-тоест ако не и се запълнят достатъчно резервоарчетата(тръбиците) с достатъчно оплодителна течност. Оплодена от един търтей. Некачествено съешаване. Какво като е от шампиона на пчелина. Като прибавим и ген от предишни кръстоски-къде отиваме? Другата я оплодят 2-3 търтея и я нали-явно ще се получи качествено осеменяване и ще е по добрата и обратно разбира се .

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Виж сега - ти искаш от мен да приема,че едва ли не гените на майката и начина на производството им нямат никаква роля т.е.всичко зависи от търтея.

п.п.малко наивно звучи не мислиш ли?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Angel_A
    , че осиротелите пчели залагат маточник на по-стара ларва която първоначално не е била захранена и предвидена за бъдеща майка.
    Точно така-залагат на по стара ларва.Но такава майка излиза когато пчелите нямат друг избор.Когато пчелите имат избор също залагат на стари ларви,но такава майка не се допуска да излезе,а излиза майката от младата личинка.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Виж сега - ти искаш от мен да приема,че едва ли не гените на майката и начина на производството им нямат никаква роля т.е.всичко зависи от търтея.

п.п.малко наивно звучи не мислиш ли?
    Ако се прочете начина на кръстосване от изследванията на Грегор Мендел ще се добие представа. Там точно е описано. Свързването на доминантен с рецесивен алел, на доминантен с доминантен и на рецесивен с рецесивен. Комбинациите са много. И всичко това става без наличието на пчеларя. Колкото и да е голяма майката ако гените и са не в ред и няма добро оплождане- пиши я брак. Ако е генетично добра и има и добро оплождане ще пее. Мислете си, че като е от такъв маточник или такъв е добра. Тези неща могат само в лаборатория да се следят и аджеба от там да се вземат що годе добри майки с проследени качества. Това дето ние го правим на къра си е чиста проба случайност. Добре, че пчелите си имат малко на ум как да се оправят, че ако остане до нас-пиши ги бегали. А за мисленето дали ми е наивно-мисля както ми дойде на ум. :D

ANIBAL
    Guest
    Кандо,ще ти дам точен отговор.Приеми ,че свищевата майка от шампионското семейство ще е елитна пак и тя ще е по-добра.Не ми се слушат теории за некачествено оплождане и т.н.Нито пък за изолирани участъци от ландшафта.Още повече за залагане на маточници на стари личинки.Никой ,ама никой не може да докаже,че маточниците са заложени на възрастни личинки.Примерите за това са много.Самите пчели притежават своите сензори за установяване на различни качества.Те никога ,ама никога няма да сложат за себе си нещо ,което няма да задоволи нуждите им.Приемете за пример самосмяната.Те се ръководят по едни и същи признаци.Също и примера за тяхното познаване на оплодена и неоплодена майка.Не можеш да ги излъжеш тях.Те отдалече познават ниското качество на майката и нейното физиологично състояние.По идентични признаци и инструменти ,те познават отлично от коя личинка ще излезе добра майка.
    Отделен е периода ,през който личинките съзряват и се превръщат в млади майки.Тогава може да се случат много неща.Вароа нанася големи щети на майкопроизводителите.Различни гъбички и вируси,бактерии.Външни фактори като простиване,може да промени завинаги качеството на всеки индивид в гнездото.
    Направете си изводите вие.

Страница 16 от 81 ПърваПърва ... 614151617182666 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •