Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Мислех да го спестя това и да не издавам тайната във форума, но след като вече тайната не е тайна, мога да я обясня. Повечето био пчелари правят така - казват на сертифициращия орган, че си имат собствена машинка за основи, дори купуват/правят някаква евтинийка, колкото да я покажат и това е. След това събират восъка си, обединяват се на групи, ако восъка е малко, и отиват при някой производител на восъчни основи да им ги направи, като все пак следят основите да са точно от техния си восък. Ами това е. Аз също съм участвувал в такава схема - правил съм основи на ишлеме и клиентите са стоели цяло денонощие да гледат как се правят и да се убедят, че се правят от техния си восък.
Няма никаква схема, био сертифициращите фирми или поне една от тях, дават два варианта - човека сам да си лее основите било с пресе горещ восък или пък да го прави на дълги ленти които да се пресоват студено, вторият вариант е да си го занесе собственият восък и да му направят основи точно от неговият си восък, за което незнам дали им искат някакъв документ/писмо/или сертификат от фирмата която им е направила основите, но знам че точно тази био сертифицираща фирма препоръчва производителя на основи от Сливен. Незнам дали той е био сертифициран, дали правят някаква дезинфекция и почистване на поточната линия(може би го правят) - най-добре се обърнете към него, мисля че се казваше Петко Пенчев.