Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 49 от 149 ПърваПърва ... 3947484950515999 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 481 до 490 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Значи преварявам водата, след като стане хладка слагам 100гр. захар и 35гр. ОК. Така приготвения разтвор пълня спринцовка с иглата 50мл. (с пулверизатор трудно се определя количеството) и напръсквам междурамията на 1ви и 2ри корпус (в 3тия ще съм извъртял меда и ще е с празни пити). Мрежестото дъно ще е проблем ли? Защото от там ще излиза всичко (Прочетох че когато се третира с ленти трябва да е с плътно дъно за да има ефект ама дали е така)

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колеги,ползвам изворна на Девин с розовия етикет(имам малки деца).В крайна сметка едно шише ще стигне за много кошери,а струва 2,70лв.

Някой колега ще отговори ли на двата ми въпроса -"кой е по-добрия вариант - 4 третирания през 5,6 дена или 3 третирания през 7 дена;
    опасно ли е ако се третира през деня при високи температури?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Не е нужно да се премерва стриктно дозата. Ако е малко в повече или пък много вповече, няма да им стане нищо на пчелите.

Външната температура няма значение, стига да не е минусова ( логично защо)
    Не мисля че има някаква особена разлика дали ще третираш с един или два дни по -рано или късно. Аз третирам когато мога, а не под график.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Ако се третира по време на медосбора дали ще се отрази в пробите за меда?Има ли опасност при консумация?За ОК става въпрос.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Нямаме твърди доказателства,че не увеличава количеството на ОК в меда.По принцип в меда си я има от самия нектар.Налице е изпарение,а насреща имаме нектар/мед които са хигроскопични(узрелия мед).Поне аз така разсъждавам, но е твърде възможно и да греша.Най-хубавото ще е хем да мори акара,хем да не влияе на меда и здравето на пчелите.Да не забравяме,че всяка странична миризма,пчелите се заемат веднага да я отстранят от кошера,тоест контакта с меда може да е минимален.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Някой колега с мрежести дъна ще сподели ли дали ги затваря при третиране с ОК или не е нужно?

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Мрежестите дъна не са панацея, така че с отворени или не все тая,важното е да мре гадината.И само да вметна,да сте виждали рой на мрежа?

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Аз не ги затварям.Затварянето има смисъл когато се ползват етерични масла за да се обгази по-добре от парите.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от argilov Виж публикацията
    Мрежестите дъна не са панацея, така че с отворени или не все тая,важното е да мре гадината.И само да вметна,да сте виждали рой на мрежа?
    Аз не съм виждал рой "на мрежа", но може би това е така, защото в нашия край никой не слага мрежи на хралупи, стълбове и т.н.
    Пълно е с роеве които си градят пити и без стени дори, на клони, на бетонни козирки, под навеси и т.н.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колеги,едно допълнение за меката вода.Спомних си,че съм чел някъде колко време трябва да се вари нашата вода за да "омекне" и времето което дават е 10 минути.Само кипване не е достатъчно.Другия вариант е дестилирана или слабо минерализирана вода ,каквато е тази за бебета.

Страница 49 от 149 ПърваПърва ... 3947484950515999 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •