Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 70 от 496 ПърваПърва ... 2060686970717280120170 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 691 до 700 от общо 4956
    Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Имам питане; Защо мед-букет е приравнен на цена със слънчогледа? Зададох този въпрос и обявата за изкупуване на мед.
    В събота и неделя вадих мед букет, аромат тежък, билков, вкус не може да се опише. Клиента предпочита него и липата пред акация (слънчоглед, рапица).
    Питам ги: Защо букета?
    Това е истиския мед!
    Това е мнение и на Гърци. Купували от моя мед!
    Абсолютно подкрепям това мнение. Полифлорният мед е сбор на почти всички билки, цъфтящи през медосборният период. И чрез нектара, който събират пчелите се синтезират и полезните вещества на самите билки. Некъде бях чел в нета, сега ще цитирам по памет: в Израел един известен онколог засява няколко стотин декара с билки, които помагат при борбата с раковите заболявания и поставя пчелин в центъра, чиито обхват е само от тези билки. Концентрацията на поезните вещества от билките в пчелният мед е много висока, а и ензимите, отделени от пчелите за преработката на нектара спомагат още повече за това. Доколкото си спомням цената на килограм мед беше от 75 до 100 евро в зависимост от състава му. Така, че полифлорният (билков) мед за мен е най-качествен, а цената му от прекупвачите е сравнима с рапицата и слънчогледа, които култури всички знаем как се отглеждат и по колко пъти се пръскат.
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ми да речем че защото го има под път и над път. Акация, мана и липа не навсякъде може да добие. Аз чист манов мед досега съм вадил само веднъж в живота си (по времето когато още имах някакви "местни" пчели), а акация или липов мед- никога.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Не зная къде са ти пчелините, но акацията е почти повсемесно разпространена, липа в планинските части. Количествата на полифлорния мед, винаги от три пчелина ми е с най- малък добив от кошер. За разлика от акацията.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Не зная къде са ти пчелините, но акацията е почти повсемесно разпространена, липа в планинските части. Количествата на полифлорния мед, винаги от три пчелина ми е с най- малък добив от кошер. За разлика от акацията.
    Нищо подобно - в южна България акацията е в пъти, пъти по-малко от колкото при нас - някъде бях чел статистика - 23-25% на 75-77% в полза северна, а още по-малко я има в Гърция предполагам. И за липата също грешиш - ние сме в полето, а имаме хиляди декари.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    В моята южна България акацията е в повечето случаи е край пътя и в крайпътните дерета. Липата пък се среща само като декоративно дърво в населените места.
    В Гърция със Акация засяват обикновенно пустеещите ниви - тези които са неплодородни и прекалено засушливи (нямат достъп до поливна вода) че да поддържат някаква култура. По-добре да вземаш всяка година някакви субсидии за акацивите насаждения, отколкто нивата да стои празна и да не взимаш нищо. В близката до Турция част на Гърция (със най-сухия климат в цяла Гърция) - Орестиада, Димотико пейзажът често е осеян със 1-2 декара акация тук и там посред пустеещи ниви и житни насаждения. Акацията обикновенно е поддържаща паша във влажни години, във сухи - отделя само на определени усойни места (подвижно). Пейзаж със хиляди декари само една култура е невъзможно да се види. Всеки си взема нивата и си я работи, често тя може да е дори под 0,25дка и на такъв терен че никой в България не би си направил труда да я обработва с машини ( трудно за маневриране). Затова и пашата от слънчоглед е по-скоро продължителна отколкото бурна ( декър тук, декър там...)

Горите са предимно дъбови, но там където съм аз, дърветата приличат повече на храсти отколкото на дървета - ниско и тънко стеблени (загеретаци). Трудно се среща дърво достатъчно дебело за да има в него хралупа

В Южна и западна Гърция има огромни масиви от акация и там вадят доста добри добиви от нея ( заради стабилното време, а различната надморска височина позволява няколко паши от акация в рамките на само няколко километра разтояние една от друга)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Двамата пишета за двете страни на "монетата"! За акацийте и липите, за пашата. Колеги, има толкова пустеещи земи изсечени гори около всеки, засаждайтем ги с медоносни дървета, храсти. Как сам си създавам расад: В двора на къщата където живеят родителите ми, хвърлям всяка година семена на: акация,гледичия,аморфа,кон ки кестен,китайски мехунник, отскоро и липови. Като някой покарат, се изваждат с чим в саксия и се доотглеждат. Така съм си подобрил с годините доста пашата и продължавам! А за цената на меда, трябва реклама на меда и продуктите му!.
    Този пост е редактиран от Вълчан; 01.08.2014 в 15:44. Причина: нещо не излиза целия текст

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Хората от Раковски са Апимел. Изключително некоректни вече втора година към мен. Толкова са фалшиви, че няма на къде повече. Целия район тука е пропищял от тези и никой вече не работи с тях.

Не виждам проблем да споделяме инфо за цени търговци и т.н.
    И аз съм от Стара Загора, но не познавам колега "пропищял" от тях. Дори напротив тази година за първи път си продадох меда на тях. Работят профисионално и абсолютно коректно. Спазиха всички договорки (цена, време и тн.) Взеха си проби от всички тенекии обадиха се, дойдоха, натовариха, платиха, и си заминаха. Какво повече да искам.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    И аз съм от Стара Загора, но не познавам колега "пропищял" от тях. Дори напротив тази година за първи път си продадох меда на тях. Работят профисионално и абсолютно коректно. Спазиха всички договорки (цена, време и тн.) Взеха си проби от всички тенекии обадиха се, дойдоха, натовариха, платиха, и си заминаха. Какво повече да искам.
    Радвай се че всичко е минало ОК, но си имай едно на ум, аз втора или трета година имам първоначална уговорка да търгувам с тях, но да сега по тяхна вина до сделка не се стигнало (и не ми се вярва се стигне с техния метод на работа).....

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Точно така става. Счупват ти телефона да звънят за да разпитват дали си извадил мед. Звънят дори след 21.00 в почивни дни. После започват големите обещания за цени срокове и т.н. Ако нещо се подвуомиш дали да се уговаряш пак ти звънят редовно и накрая се стига до уговорка за взимане на проба. Идват две момчета да вземат проба и взимат по един пълен буркан проба от вид мед. На забележката ми, че това все пак е за проба и този мед струва пари ми отговориха " Е имаш толкова много сега за един буркан ли?" с твърд тон им казах каква е цената на меда който продавам на буркани и им заявих на тръгване да оставят въпросната сума на масата да вратата. Те се усмихнаха самодоволно и си помислиха че си правя майтап. Аз определено не си правех майтап и щях да си прехвана въпросния буркан ако се беше стигнало до сделка, но до така не се стигна. Не ми е за едно кило мед. Всяка година раздавам над 150 кг. мед, но много се ядосвам като ме правят на луд. След взимането на пробата започва великото чакане да излязат резултатите. Меда вече ти е надупчен от огромната сонда която ползват и ако решиш че ти е писнало да ги чакаш и повикаш друг търговец, той като види надупчения мед и го обземат всякакви страхове и терзани, ти започваш да се обясняваш и т.н. В един момент ти се обаждат онези хубавци и ти казват, че меда ти не става за износ, защото в него са открили антибиотици или сулфонамиди. В този момент ако почустват и капка колебание в теб започват да ти извиват ръцете за цена. Ти вече си се убедил, че надупчен мед трудно се продава и евентуално се съгласяваш на някаква цена нямаща нищо общо с уговорката в началото. С мен до този момент не можа да се стигне защото в момента в който ми споменаха, че са открили нещо нередно и така избухнах, че поне 10 минути ги държах на телефона обяснявайки им колко големи помияри са и как не искам никога да ги виждам повече нито да ги чувам. Попитах ги и реторично няма ли вече да измислят някакъв друг номер, че този вече е много изтъркан. Това наистина е така и аз реагирах мигновено и защото бях предупреден, че така ще стане от други минали по този път. Четох и в нета за такива случаи и ако се разровите и вие ще откриете. В крайна сметка след няколко месеца ми се обадиха да ми искат личните данни за да ми пуснат фактурата за меда питам за какъв мед става въпрос и те ми отговарят " за този който ви изкупихме" последва нов малък скандал и още няколко пъти им казах че не искам да ги чувам. Това не им попречи и този сезон още преди да прецъфти акацията пак да ми звънят редовно. Всеки си решава сам с кого да работи и за себе си съм решил вече категорично, че стях не искам да имам нищо общо.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Най-голямата безумица е да ти вземат проби и след 20 дена да ти вдигат меда. През това време може да го замьрсиш с какво ли не, а пробата да е добра. Единствено Янис вдига меда заедно с вземането на пробата. Така поне е сигурен, че пробата ще сьответства на това което взема.

Страница 70 от 496 ПърваПърва ... 2060686970717280120170 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 21 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 21 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •