Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 200

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Една от отводките ми почти напълни 1 магазин и тъй като пашата(слънчоглед) продължава ще сложа втори. Мисля са го сложа най-отгоре, като ще прехвърля в него първоначално 2-3 пълни запечатани рамки и отдолу на тяхно място през една ще сложа неизградените основи. Идеята е поне да ми изградят донякъде втория магазин.
    Нещо да ме посъветвате, ако греша някъде като начинаещ?

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Една от отводките ми почти напълни 1 магазин и тъй като пашата(слънчоглед) продължава ще сложа втори. Мисля са го сложа най-отгоре, като ще прехвърля в него първоначално 2-3 пълни запечатани рамки и отдолу на тяхно място през една ще сложа неизградените основи. Идеята е поне да ми изградят донякъде втория магазин.
    Нещо да ме посъветвате, ако греша някъде като начинаещ?
    По-добре е празният магазин да го сложиш между плодника и пълният, т.е.т под пълният.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    ОК мерси за съвета iskren.
    Това е един от вариантите, но четох някъде тук из форума, че е грешка, но не се обосноваваха защо.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не е грешка - тази тема и друг път се е обсъждала и вярното го каза Scutellator-а, а то е че няма вярно решение, защото една порода пчели предпочита новия корпус да е под стария, а друга - над стария. С две думи - пробвайте и ако не стане по единия начин, направете го по другия, и това за всяко едно семейство може да е различно. В България има хаос от породи и всякакви междинни мелези - при това положение наистина можем да очакваме различните семейства в един и същи пчелин да имат различно генетично заложено поведение, при това не само за втория медови корпус, а и за много други неща - агресивност, роене, носене на мед, градеж, снасяне на пило и т.н.

Решението е пчеларя да започне да обръща сериозно внимание на породата и линията на майките, с които работи, но това е мисия невъзможна предвид факта, че комшията може да е избрал друга порода и там във въздуха търтеите да са куча марка - всякакви смесици, включая и такива, за които пчеларската наука вече знае, че са вредни. Нататък вече Scutelator-a може да доразясни, но на мене много пъти ми е казвал че ако смесим това с това ще се получи това, но в никакъв случай не трябва да смесваме това с това. За съжаление не съм запомнил кои са вредните комбинации, но в България те със сигурност се получават под една или друга форма.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Мерси за отговора Mateev
    Ами при това положение ще действам така, както си бях решил. Слагам новия магазин отгоре и в него премествам всички напълно запечатани рамки, те са поне 2-3. На тяхно място отдолу слагам рамките с восъчните основи през 1 рамка т.е. мешано и през няколко дни мога да ги въртя, ако ги изграждат т.е. да свалям долу други рамки с восъчни основи.
    Отводката е ДБ 10 рамкова направена на 15 Юни на 6 рамки включитено с оплодена майка.

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2014
    Пчеларски район
    с.Красава общ.Брезник
    Айде да се включа и аз със въпрос който със сигурност е задаван но уви не го намерих така, че не ме хокайте много :D
    С какво количество мед се зазимява кошер (приблизително за силен кошер) защото имам един рояк който вече почти е изпълнил 10 пити (ДБ) с пчели, има 4 пити с пило а медените запаси са почти нулеви и пашата е към края си .... всички ми викат "храни, храни .... " ама колко да го храня за да издържи до медените питки януари месец ?

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от kartagen27 Виж публикацията
    Айде да се включа и аз със въпрос който със сигурност е задаван но уви не го намерих така, че не ме хокайте много :D
    С какво количество мед се зазимява кошер (приблизително за силен кошер) защото имам един рояк който вече почти е изпълнил 10 пити (ДБ) с пчели, има 4 пити с пило а медените запаси са почти нулеви и пашата е към края си .... всички ми викат "храни, храни .... " ама колко да го храня за да издържи до медените питки януари месец ?
    През зимният период когато не отглеждат пило консумират приблизително около килограм мед на месец, но за септември, а може би и за октомври ще ти трябва по-голямо количество, зависи до кога ке отглеждат пило. Миналата година имаше семейства които до късна есен имаха пило и това им стопи запасите. Иначе е нормално да зазимиш с 15-тина килограма запаси които да им стигнат до пролетта. Ориентир могат да ти бъдат медените венци по питите. Сега му е времето да храниш. Но, всепак зависи и от района ти, климатичните му особенности, и с какво точно ще храниш.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •