Темата, която сте зачесали е доста обширна и по добре е да се преименува в нещо като "Как да бъда по успешен мениджър" или нещо от рода.
Работил съм с малко хора, с екип до десет души, но дали с 10 или 100 основата е една и съща и ако се спазват или неспазват няколко правила дали в БГ или в др. Евро държава нещата могат да се обърнат на 180 градуса.
Гн. Матеев от постовете ви който четох в темата един от най-големият Ви враг е липсата на прилагане на контрол. Стигнах до този извод защото никъде не прочетох какво се е случило със служителите сгрешили по някакъв начин. Има ли наказание? А има ли поушрение към тези които са коректни.... Защо след като сте инсталирали програма за следене на достъп до интернет не сте прилагали ежедневен контрол и санкции.Така вашите скъпо платени сл. ще се замислят дали си струва риска. А за санкциите има мн. др. начини преди паричните, естествено ако не желаете да лишавате от средства.
Бяхте писали че имате служител, който закъснява редовно за работа. Как съм постъпвал аз.
1, Ако служителят ми е на път / във вашият случаи не е така/ уговарям час в които ще мина да го взема за работа.Асоциация - Шефът ще ме взема не трябва да закъснявам. По пътя му поставям няколко допълнителни малки задачки, които той трябва да изпълни в рамките на работния ден.
2, Ако сл. не ми е на път /във вашият случаи/ ще изисквам от него отчет за свършената работа през деня който ще му поставям в началото на работния ден. Отчетът трябва да ми бъде представен в края на работния ден. Естествено ще обясня на сл. защо го правя. До третия ден ако няма промяна ще започна да му "крада" от неговото лично време, като закъснявам за срещите за отче.
Идеи много и хора различни.Примри всеки може да измисли и да ги приложи.
Как Да стимулираме или мотивираме хората. Първото и най-важно е да разберем какво ги стимулира или мотивира тях самите при един индивидуален разговор с всеки един от сл. И е много важно да си запишем отговорите. По този начин ще знаем как да ги накараме да са по-ангажирани с правилното изпълнение на задачите.
Не е лошо да се помисли и на бонусна система, която да е обвързана с постигане на резултати.
В съблекалните, пишете г-н Матеев че смърди и са се превърнали на WC. ОК. Всички служители ще бъдат предупредени,че имат определен срок за превеждане на съблекалнята в нужното състояние и ако това не се случи ще се наложи да бъдат повикани извън работно време. Обяснявате защо го правите и задължително търсите съгласието им за да няма след това оправдания. След подреждането на съблекалнята отново ги събирате задавате им простичък въпрос - дали така не е по добре? те отговарят положително, а вие ги котрирате,че следващо нарушени ще се отстранява от виновните извън работно време.
За всяко нещо трябва да има правила, но те да са за всички и за най- големия шеф /когато го наблюдават сл. му/ и да се следи за Прилагането им и Спазването им.
Една Германия /давам я за пример защото съм работил там/ е толкова напред защото има правила / Закони/ и за прилагането и спазването им се следи и то не само то органите,а и от обществото.