Повечето хора когато ги назначат на фиксирана заплата, много бързо забравят, че тази заплата трябва да се заработи. Мислят си - тази сума вече ми е в кърпа вързана, ха сега да видим дали шефа ще даде нещо допълнително, заради което си заслужава наистина да започна да работя. И понеже шефа не дава нищо допълнително, човека си казва - ами колкото заплатата, толкова и работата. И спира да работи съвестно. При това няма значение колко висока е заплатата - човека е вечно недоволен и не иска да си я заработи честно и почтенно. Това е масово явление при българите.
Ще ви дам фрапиращ пример с моя баджанак. Умен интелигентен човек, успял да се издигне в западна фирма - мината в Челопеч, и да си издействува (изпроси) заплата от 8000 лева чисти пари. И тази заплата я получава последните няколко години и освен нея си беше издействувал една камара други екстри, като например да му плащат ежедневния транспорт с личната му лека кола между София и Челопеч (над 100 киломерта). Въобще на работодателя моят баджанак сигурно е струвал поне 15 000 лева на месец, заедно с осигуровките и екстрите. И въпреки това моя баджанак БЕШЕ НЕДОВОЛЕН от работодателя. Не съм чул от него една думичка с някаква благодарност - само оплювки за едно или друго нещо, за едно или друго решение на висшия шеф. В края на краищата баджанака го уволниха, и той вместо да си каже "Абе от тази фирма аз досега съм получил няколко стотин хиляди лева", вместо това той започна да търси начин как да си отмъсти. Невероятно, но факт. Това е Българина, така че не ми разправяйте за бели и черни държави и къде какви заплати са давали. Заплатата не прави човека по-добър, а точно обратното - разваля го, и го кара да си въобрази, че е хванал господа за ........ (вие си знаете). И точно хората с най-високи заплати са най-нелоялни и най-много злоупотребяват с работното време и с гласуваното им доверие.
Българина ще си остане българин, независимо колко висока заплата получава. Никога няма да е доволен от заплащането и винаги ще мързелува, краде, лъже, и естествено ще оплюва работодателя си. Както вече казах - виновна е НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА и ВЪЗПИТАНИЕТО ОТ ДЕТСКИТЕ ГОДИНИ. И това може би ще се оправи, но след няколко поколения. Може би .......

Цитат