Цитат Първоначално публикувано от Ristis Виж публикацията
Ако случайно човек види змия, най-добре е да се отдръпне и изчака тя да избяга! Евентуално ако е нетърпелив, да се опита да я прогони, но в никакъв случай не е добра идея да я убива! Първо защото е опасно, второ, защото е проява на ниска култура, трето - защото са полезни и намалят популацията на мишките, четвърто - противозаконно е... и изобщо не е редно.
Да прав си, но ако змиите са НАПАСТ ? Преди време, когато си купих имота, в който сега живея (изоставен бивш стопански двор), ми се наложи да проведа целенасочена борба със змиите в него. В този имот буквално на всяка една крачка имаше змии - излизаме на разходка и за едно обхождане срещаме поне 10 бройки от всякакви видове. Имаше дори черни като катран, които и до ден днешен не ги знам от какъв вид са. Тръгва багера да копае камара с камъни (за строежа на моста), и от всяка една негова кофа падат змии. Повдигаме някоя бетонна плоча от разрушените метални конструкции на разни навеси, и под плочата намираме няколко змии и стотина яйца. Един стар сеновал така и не посмяхме да влезем в него, защото между балите със сено буквално гъмжеше от змии. Гледаш го и едновременно виждаш поне 100 от тях, които изпълзяват от едно място и влизат в друго.

И ти ми предлагаш да живея с всичко това "законно" и да треперя, че децата играят навън и могат да бъдат ухапани всеки един момент?

Какво направих:
1. Запалих сеновала и го изгорих из основи. Вътре сигурно изгоряха 1000 змии.
2. Обявих на работниците награда от 10 стотинки за всеки един сантиметър убита змия. Тогава това правеше горе-долу около каса бира на една змия. Ами за две години се избиха над 600 змии и се изпиха над 600 каси с бира. Още пазя тетрадката с избитите змии и тяхната дължина.
3. Сам си конструирах и изпълних над 400 метра специална конструкция АНТИЗМИЙСКА ОГРАДА, която позволява лесно излизане на змиите от имота, и почти невъзможно обратно влизане.
4. Купих тракторче за косене и от тогава до ден днешен не оставям тревата да порастне повече от 10 сантиметра.

И въпреки всичко това не минава година, през която да не видим поне 3-4 пъти змии в имота, понякога дори в централната част, където живея. А точно тази година преди около месец жена ми видяла една змия и докато се обади на работниците да я убият, змията изчезнала. Търсихме я няколко часа и я намерихме влязла в един от гаражите и скрила се в една камара неподредени кашони. Вратата към жилищните помещения беше на 2 метра от нея.

Ха сега отново ми кажи, че трябва змиите да ги оставям живи и да "живея" с тях в мир и разбирателство.........
Ти би ли живял спокойно, ако всеки един момент има вероятност да намериш змия под леглото или още по-лошо - в леглото си?