Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 12 от 72 ПърваПърва ... 210111213142262 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 111 до 120 от общо 718
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от nolkov Виж публикацията
    Да като цяло не искам да се роят...мед чакам от такъв подход също
    Очевидно това вече е старомодно
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    И новата мода е?

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Отводки и хранене
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Явно пак съм извън модата Нищо на мен така ми харесва....и хората които купуват мед от мен също

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Каква ми е идеята.
    Тъй като не мога да ходя когато те имат нужда от манипулации, а само събота и неделя мисля да направя следното:
    1. Април месец махайм майката заедно с 3 пити в отделен кошер до основното семейство
    2. Основното семейство, което е осиротено си отглежда свищеви маточник
    3. Когато свищевата майке се оплоди и всичко е наред обединявам семействата като убивам старата майка преди това.
    Това, което целя е да има млада майка, която да не иска да се рои същата година, същевременно да снася хубаво. Ако при обединяването ги разширя достатъчно мисля, че ще почнат да работят вместо да мислят за рой.

Имам едно семейство тази година е такова (направено май месец) и въпреки рапица и липа като главни паши не искаше да се рои...и си мисля, че ако го приложа към другите семйства този модел може да проработи.
    Ако някой е работил така ще се радвам на обратна връзка.
    Няма да се рои но имед няма да има,осиротеното семеиство остава 25-30 дена без маика ,хиляди безработни пчели седем дена след отнемането няма да има открито пило ,лупещите се пчели също ще са безработни ,освободените от тях килиики ще се запълнят с мед ,не очакваи чудеса иот новата маика , око изобщо си я произведат.Старата маика с трите пити същото няма да може да си развихри няма да има армия да я обслужва,твърде вероятно е тя да е много по добра от новата, ити да е убиеш.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Каква ми е идеята.
    Имам едно семейство тази година е такова (направено май месец) и въпреки рапица и липа като главни паши не искаше да се рои...и си мисля, че ако го приложа към другите семйства този модел може да проработи.
    Ако някой е работил така ще се радвам на обратна връзка.
    Идеята е много добра единственото което препоръчвам е ако можеш да си произведеш майки ,а не да чакаш на свищеви майки.За липа и слънчоглед е идеален вариант младата майка работи много по добре от всяка една стара майка/разбира се винаги има изключения/Младата майка стимулира пчелите към много по добро развитие и по добър медосбор.И наистина си решаваш проблема с роенето .

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Тази година просто така ми се случи че с един от кошерите го направих и се замислих дали ням ада мога да го приложа сповечето догодина....Да осиротеното със сигурност ще има период на "леко" бездействие, но те си работят ОК когато си заложат маточник - поне моите наблйдения са такива. Просто повече пчели стават летящи....

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Радо - не мога да произвеждам майки, защото не мога да ходя когато се налага по дни, за да правя една или друга операция....Аи дори да го разчета с укендите н евсеки е удачен от към атмосферни условия (както беше тази година и аз нямах никакъв успех с майките).

Това ми се вижда като удачен вариант, защото дори майката да не не е добра (новата) винаги мога да обединя семейството с тази майка, която е старата и те отново ще са ОК - да поизостанали, но ОК.
    При мен в планината имам много късни маши - джанката цъфти на 6 май.
    Ако някой попита за рапицата простотози кошер беше долу в София и затова имаше рапица, иначе пчелина ми е високо в планината - всичко там е с месец по-късно от София като цъфтеж. Например сега цъфти ранната липа.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Нолков, аз правя нещо подобно макар и при други паши и климатични условия. В средата на кориандьра махам рамката с майката в сьндьче. Кошера осиротява и всички пчели се юркат на медосбор освен това и не хранят пило. След 25 дена няма никакво затворено пило тькмо е свьршил сльнчогледа и удрям акара. Без пило успеха е на 100% с едно третиране. В 20% майките ще се загубят при оплождането тогава или купуваш майки или обединяваш с вече отнетата майка, която вече е станала стабилна отводка на 4 рамки. Кошерите са в най-ниска точка на развитие и почваш всичко отначало все едно е март.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Какво правиш майката която остава настрана с пчелите на 4 рамки? Обединяваш ли с основното семейство, но без старата майка?

Страница 12 от 72 ПърваПърва ... 210111213142262 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •