Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 286

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Схемата е добра, щом ще има захранване и контролер на всеки кошер. Аз бих пуснал 8 жилен (4 усукани двойки) FTP кабел, за да имам резерв за по-нататъшна автоматизация и контрол.
    За голям брой кошери обаче ще възникнат проблеми - значително оскъпяване, необходимост от специалицирана поддъжка, сериозно захранване.
    Радващо е обаче, че поддръжниците на автоматизацията и електронизацията на пчелините се увеличаваме. И си мисля, че наред с новите идеи и избистрянето на концепциите трябва и да сме като апостоли - да разясняваме ползата от това и да печелим нови съмишленици сред пчеларите.

PS Виждам от втория ти пост, че и ти си стигнал до идеята за соларно захранване на всеки кошер. Обсъждахме идеята с Матеев и стигнахме до извода, че може би има хляб в тази идея, ако се унифицира и произвежда масово.
    PS2 Изобщо се оформят две концепции:
    - пчелин, "бетониран" за терена с подземни и жични комуникации и тръбопроводи;
    - пчелин с възможности за преместване и пренареждане с индивидуално захранване и автоматика и управление с безжична мрежа от контролери.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    За захранването на един кошер с подобна схема мощността е от порядъка на 1W, и то само когато е отворен вентилът. Вентилите трябва да се отварят не-едновременно(по-целесъобразно). Ако се разчита на гравитачно налягане в храно-провода, не е нужно солидно захранване и придружаващите дебели кабели.
    Ти ме наведе на една друга мисъл. UTP кабел с PoE (Power-Over-Ethernet). Пускаме интернет на пчелина и всяко едно ЦПУ става управляемо онлайн. И никакви други кабели. Това съвсем сериозно.
    Да си помагаме!

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    - пчелин с възможности за преместване и пренареждане с индивидуално захранване и автоматика и управление с безжична мрежа от контролери.
    С безжичното трябва да се има предвид, че когато са повече от 30-40 модула, комуникацията става трудна. С WiFi със сигурност не може. ZigBee е възможна добра алтернатива. Или специален протокол, но аз не бих се наел да създавам такъв.
    Да си помагаме!

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    И ето този вариант, разбира се! Никакви тръби, кабели. Може с едно дисплейче за $2 (тип 1602) да показва колко са изпапкали.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	hranilka_shema.jpg
Прегледи:      343
Размер:	17.3 KB
ID:	1746
    Лесно и удобно. Изкуших се да го пробвам само ми трябва евтин добър поплавък.
    Да си помагаме!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от jitensha Виж публикацията
    И ето този вариант, разбира се! Никакви тръби, кабели. Може с едно дисплейче за $2 (тип 1602) да показва колко са изпапкали.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	hranilka_shema.jpg
Прегледи:      343
Размер:	17.3 KB
ID:	1746
    Лесно и удобно. Изкуших се да го пробвам само ми трябва евтин добър поплавък.
    Ето ти евтини сензори за ниво. Поплавък с магнит, който цъка някаква RID ампула.

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw...ensor&_sacat=0

Ето и малко по-скъпи, но за сметка на това са истински и "вечни".

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Ще ви предложа за обмисляне още един вариант за дозиране без преливници. Идеята видях .... в собствената си баня. Ел. дозировка за течен сапун сьс сензор. Подаваш си рьката на сензора и ти помпа малко количество течен сапун. Има три степени на количеството. И понеже ведньж го отварях начина му на работа ме изуми. Има едно просто ел. моторче което се вьрти и притиска една гумена трьбичка, колкото време вьрти моторчето толкова повече е количеството изпомпана течност.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Ще ви предложа за обмисляне още един вариант за дозиране без преливници. Идеята видях .... в собствената си баня. Ел. дозировка за течен сапун сьс сензор. Подаваш си рьката на сензора и ти помпа малко количество течен сапун. Има три степени на количеството. И понеже ведньж го отварях начина му на работа ме изуми. Има едно просто ел. моторче което се вьрти и притиска една гумена трьбичка, колкото време вьрти моторчето толкова повече е количеството изпомпана течност.
    Такъв тип помпички са и помпичките за чистачките на всяка една лека кола. Вътре има едно прозрачно силиконово маркуче, свито на полудъга. Когато моторчето се завърти, една сачмичка благодарение на центробежните сили се отърква в това маркуче и за мое най-голямо удивление това създава движение на течността вътре в маркучето. При това дебита е сериозен, защото чистачките пръскат яко. Най-интересното на този тип помпички е това, че при замръзване на течността вътре в маркучето то не се пръска, защото е меко. Тоест този тип помпички не се повреждат при замръзване на течността и именно затова се използват в леките коли.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ето ти евтини сензори за ниво. Поплавък с магнит, който цъка някаква RID ампула.

Ето и малко по-скъпи, но за сметка на това са истински и "вечни".

Абе то добре си цъка, ама ако няма ток до кошера какво правим?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Добре де, ето ти ги и поплавъковите клапани тип "баеркас":

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw...valve&_sacat=0

Само че нали знаеш - доларче тук, две там, три на другото място и в един момент станаха много. На мене много ми се иска инвестицията в един кошер да е под 10 лева, и освен това ми се иска да е много, ама много надеждна, иначе човек ще си сложи таралеж в гащите.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Добре де, ето ти ги и поплавъковите клапани тип "баеркас":

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw...valve&_sacat=0

Само че нали знаеш - доларче тук, две там, три на другото място и в един момент станаха много. На мене много ми се иска инвестицията в един кошер да е под 10 лева, и освен това ми се иска да е много, ама много надеждна, иначе човек ще си сложи таралеж в гащите.
    Нещо такова трябва да е: http://www.ebay.com/itm/Heavy-Duty-L...item58999cd30d
    ама да не струва 22$.
    Ето така си го представям и аз: http://www.ebay.com/itm/DN15-1-2-Flo...item53fd59a209
    Ако се "дяла" в БГ (Кап. Дядо Никола - Габрово) ще е под 2$ за 1000бр.
    PS Поръчах си едно такова за проба.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •