Матеев това за тимола е вярно. Учудвам се че не го знаеш. Само внимавай, че има миризма сиропа и пчелите се приучават от 2-3 подхранвания и после става опасно за нападения, все едно храниш с мед.
Матеев това за тимола е вярно. Учудвам се че не го знаеш. Само внимавай, че има миризма сиропа и пчелите се приучават от 2-3 подхранвания и после става опасно за нападения, все едно храниш с мед.
Негативните ефекти за пчелите са че търтеите имат с 20% по-малко семенна течност (според изследванията). Затова и аз не го използвам през размножителния период. Пък и тогава ПО ПРИНЦИП не се храни (би трябвало да текат реки от мед). Пък ако трябва все пак да се храни и има опасност от вкисване - да се ползва рецептата за тимол на емулсия и просто да се намали 5 пъти дозата, така би трябвало търтеите да са по-малко засегнати.
Миризмата на сиропа с тимол - да, може да предизвика нападения и отделни кошери да бъдат унищожени, но според моя опит към нападения са податливи само определени раси пчели или прекалено близко родствени, които не могат да формират ефективна защита на кошера. Ако на едно семейство осите са му значителен проблем, то и сиропа с тимол ще е такъв.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Аз също като вас съм човек, и ако има едно нещо, което го зная, със сигурност има 1000 други, които не ги зная. Човешкото познание вече е едва ли не безкрайно, и едва ли някъде по света има единичен човек, който да е в състояние да го обхване цялото.
Следователно всеки един от нас е както УЧИТЕЛ, така и УЧЕНИК. И това продължава цял живот. Каквото човек го знае - казва го по форумите, каквото не го знае - ами пита. Нима е толкова срамно човек да си признае, че нещо не го знае??? Е аз си признавам........ха-ха............
Нали форума е за това - да си ОБМЕНЯМЕ ЗНАНИЯ....... Който знае да го казва, а който не знае - ами да попива всяка една казана дума.......... Живея в този режим вече 53 години и по всичко изглежда, че ще е така и в следващите 1000 години.....![]()
Дали да не се върням на хранилките и зареждането им? Нека приемем тезата, че има безопасен и добър химикал, с който можем да стабилизираме сиропа за месец. Какво правим после?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Ами нали вече казах - бидон, маркучи, малко електроника, вентили и готово. Малка модификация, която може би ще ти хареса - ако се направи специална хранилка с поплавък тип баеркас, може да се размине без никаква електроника. Има и други възможни конструкции на хранилката, при които сиропа да се самодопълва при изпразване без никаква или с минимална електроника. Просто в момента се напрягам да измисля кое ще е най-простото, най-евтиното и най-надеждното и ако може, да работи без електроенергия.
един циганин да го разнася по хранилките
Не се сдържах
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Абе за циганина не знам, ама ми е минавала мисълта, че за обслужване на пчелин (особено ако кошерите са подредени в редове) една проста ръчна въжена линия би вършила много полезна работа. С нея може да пренасяш неща, да движиш бидони със сироп, да пренасяш рамките с меда, даже и теглилка за претегляне на кошерите. Въпрос на приспособления, окачени за две ролки и огъната по подходящия начин тръба. За терени, където няма добри пътеки за количка или наклона не е подходящ за тракторче това е най-простото и евтино решение.
Не ми харесва тая идея и това е! Направи един експеримент - една туба със 10л сироп, вдигната на 2м височина, 50 метра маркуче до един съд, поставен на метър височина и пусни после един литър сироп по него.
Виж за следните неща:
- за колко време и колко сироп ще изтече в съда;
- колко опорни точки ще ти трябват за маркучето;
- сметни после за 50-70 кошера колко маркуч ще ти трябва;
- сметни времето за разставяне и събиране на системата.
И си представи пчелина, оплетен от тръбопроведи и ходещи между тях и псуващи те под мустак пчелари.
Ако трябва да правя такова нещо бих приложил идеята на капковото напояване - една магистрала и отклонения към кошерите.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Аз точно това предлагам - магистрала с отклонения. Освен това аз не си представям маркучета във въздуха, а тръби под земята. Ако са от черните PVC водопроводни тръби, цената на линеен метър е под 50 стотинки (за половин или четвърт цол). Бидона е вдигнат на 2 метра само за да се създаде налягане, но такова налягане може да се създаде и с едно малко фотоволтаично панелче и една малка помпичка за аквариум. И никаква централизирана електроника. Нещо като водопроводната система на един град. Ти знаеш че, до у вас пристига една тръба с вода, и въобще не се интересуваш какви тръби има закопани, къде са, колко са, по каква схема са свързани и т.н. Важното е какво ще правиш с тази твоя вода. Най-простото - в тоалетната слагаш казанче с баеркас система, и то винаги е пълно с вода, без да прелива. И ако речеш да си гребнеш една чаша вода от казанчето, то автоматично ще се донапълни. И както виждаш до момента няма никаква електроника. Ей за това си мисля и аз - какво ни пречи подобна система да направим и на пчелина - нищо. Остана само да решим проблема с дозирането - да са само 300 грама в денонощие.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))