Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    http://www.pchelar-probvaisambg.com/...238_spisak.htm
    Тук има подборка от статии за термична обработка на пчелите срещу акар. Метода е прост за реализация и ако се вярва на авторите - ефективен и екологичен.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Сега прочетох файла на скутелатора и след повторно прочитане на абзаца за ниските и високите дози асимилирах логиката му. Ще поразсъждавам малко на глас защото мисля, че това е много важен аспект в борбата с акара.

- Ако правилно съм разбрал ако третираме с висока доза ще убием 99,99% от акарите, но ще остане поне един който по някаква "случайност" или недъг е устойчив към препарата. Така ще остане да се размножава само устойчивия акар и след няколко поколения ще имаме вече само устойчиви на препарата акари.
    - Ако използваме слаба доза ще избиваме част от акарите, но устойчивия акар няма да остане доминиращ и така ще продължим да имаме неустойчиви и устойчиви акари по-дълго време.

Какво се случи при мен. Имах сериозен проблем с акара и то точно тогава когато за първи път използвах нов препарат (суперстрипс). Логиката тогава за мен е следната: в пчелина ми е имало предимно акари устойчиви на суперстрипс (кумафос), въпреки че никога не съм третирал с кумафос под каквато и да е форма. И точно в годината в която решавам да сменя препарата уж за добро си навличам най-голямата беля. Излиза, че акара устойчив на кумафос е дошъл от съседен пчелин (например посредством нападения) в който колега е третирал предимно с кумафос в предишни години.
    Значи никой не е застрахован и излиза, че трябва да се третира с поне 2 начина в един сезон за да можем да убием и този 0,01% останали устойчиви акари на първия препарат за да спрем тяхното размножаване. Както и да следим акара във всеки един кошер а не само в извадка от кошери.

Имам един последен въпрос към скутелатор за да приключа за себе си темата. Мит ли е тогава тезата, че като оставяме лентичките през зимата акара става устойчив поради тази причина?

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •