Моля за съвет!
Центрофугата ми има ръжда от вътрешната страна - около канелката. Може ли да се ползва за почистване на ръждата преобразувател и след това да бъде боядисана? Принципно това е начин за оправяне на проблема, но дали е приложим в случая?
Моля за съвет!
Центрофугата ми има ръжда от вътрешната страна - около канелката. Може ли да се ползва за почистване на ръждата преобразувател и след това да бъде боядисана? Принципно това е начин за оправяне на проблема, но дали е приложим в случая?
По добрия вариант е да го калайдисаш мястото
Милен Михов
Проблема не е самата ръжда, а че казана на центрофугата ти е направен от материал, който ръждясва. Вероятно говорим за поцинкована ламарина. Цинка ако не знаеш постепенно пада и за 7-8 години покритието се изтънява до нула. Всичкия този цинк е влизал в твоя мед, а сега вече си в крайна фаза, когато вече започва да влиза и железен окис (ръжда). Всичките твои клиенти, на които си продавала мед, са го яли този цинк.
Моя съвет - смени центрофугата с хромникелова, както и всеки един твой съд, до който се докосва меда. Не трови себе си, децата си и клиентите си. За хранителни цели са допустими само съдове от хромникел. Допустими са и някои съдове от специална пластмаса, които имат специален сертификат, че са годни за хранителни цели.
Не се мъчи да ремонтираш ръждата, защото каквото и покритие да сложиш, това означава, че си съгласна да го изядеш това покритие в следващите няколко години. Помисли си яде ли ти се калай или желязо или боя или някаква епоксидна или полиестерна смола?
Ако имаш пари и възможност да ги заделиш за една нова центрофуга послушай съвета на Матеев. Ако не, послушай този на Капанеца.
Калая не е вреден за човека и не случайно векове наред хората са калайдисвали съдовете си за вода и храна. Цинка даже е полезен и участва задължително в комбинациите "витамини-минерали".
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Принципно това е начин за отлагане на проблема, не за решаването му.
Можеш да "закърпиш" положението с преобразувател за ръжда, както си решила, като предварително механично (например с шкурка) премахнеш колкото се може повече от ръждата. Преобразувателят за ръжда е добре да не се стича по стените, за това, ако се налага, центрофугата трябва да се постави да лежи на стената, която мажеш. Ако ръждата е малко, преобразувателя ще я премахне още с първото намазване, но ако е проникнала по-дълбоко ще трябва да го нанесеш на няколко пъти, след като изсъхва. Накрая се измива хубаво с вода и подсушава. Боя не бих ползвал в никакъв случай. След време ръждата пак ще се появи, но до тогава трябва да си се оборудвала с неръждаема центрофуга...
Ако държиш да изполваш точно тази центрофуга, дъгосрочно можеш да премахнеш ръждата единствено чрез покритие нанесено по галваничен начин, например чрез горещо поцинковане, покалаяване и др.
Христо Йорданов
Благодаря на всички за съветите! Желая Ви прекрасна вечер!
Разбира се че ще отложиш. Понякога отлагането води до решаване... Има разни спрейчета за студено поцинковане, стават за отвън, па може и за вътре, знам ли, имат си и сертификати за това-онова... Ако вече имаш воськ, залей рьждата с разтопен воськ. Временно решение, ако се направи както трябва, отива с години. През това време си разширяваш крьгозора (тва не знам кво значи ама звучи модерно) и току виж ти излезе някаква врьзка в заводче дето правят галванизация или горещо поцинковане (както стана при мен) или пьк ти се обаждат отнякьде да отидеш да прибереш нова нерьждавейка, както стана с един познат. Успех и чакам отзиви сладьк ли е меда
. Собствения мед!
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))