Тази тема ми хареса - от край време се чудя кои маточници са по-добрите.Виждам че и тук няма единодушно мнение - което ме обърква още повече.
Не съм майкопроизводител и нямам претенции за професионален подход към майкопроизводството,но понеже купешките майки ми идват скъпи и аз като повечето колеги се интересувам как най-добре да се справя със тази съществена и силно определяща задача във нашия занаят,а именно - как да си произведа възможно най-качествените и продуктивни майки.
И имам един малко по различен въпрос от темата,но има косвенна връзка - та въпроса ми е по-протичък и наистина ми е интересно и полезно какво ще ми отговори всеки от вас.
Кой е по-определящия фактор за бъдещата майка - метода по който е произведена (по-точно казано,от какъв маточник) или селекцията по генетичните признаци.......май не се изказах ясно?
Имам в предвид - дали е по-съществено от какво семейство произвеждаме майки или начина по-който ги произвеждаме.
Примерно:да приемем условно,че от спасителните маточници (не знаех,че им се вика свещеви) се излюпват по-некачествени майки от роевите,мисълта ми е,ако свещевите са от по-силни семейтва,а роевите са от "мърши",не е ли по-логично от силните да излезят по-добрите майки т.е.свещевите (във условно зададения пример)

Цитат