Конкретно за това което питаш, едва ли бих могъл да ти помогна, но защо не се замислиш да ги държиш майките в облите пласмасови клетки - тип "нахуйници" за маточници дето ги предпазват ако някоя майка се излюпи по-рано да не ги унищожи. По-миналата събота имах едни маточници, които буквално се люпеха в ръцете ми, и майките ги затворих в тия предпазни клетки, като им сложих на дъното по едно пърче далак с мед, подредих ги на маточната рамка и ги сложих в осиротял от доста дни кошер. Семейството ги обгрижваше всичките 7-8 майки затворени в тия клетки. След няколко дни ги раздадох на отводки. Днес открих една от тия клетки в една отводка, бях я забравил. Майката си беше доста жизнена и видимо понаедряла, парчето далак беше сухо(нямаше мед в него), но пчелите са я хранили майката със сигурност. Така че това е един потенциален вариант, слагаш майките в клетките, осиротяло(а може и такова с ХР - тип отглеждач) семейство ги обгрижва, взимаш ги, минават през апарата, обратно в клетката и в кошера, и когато му дойде времето си отива по предназначение в отводка или семейство. Може и да не те устройва, но ми се вижда бърз и лесно релизируем вариант, стига човека от ролта-пласт да ги има налични, ама в магазините ще ги има, пък и ти сигурно си имаш такива клетки.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	image.jpg
Прегледи:      356
Размер:	208.2 KB
ID:	1661

Прегледи:      353
Размер:	171.7 KB
ID:	1662