Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 7 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 66
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Малко извън темата е,но гълфстрийма е на приключване.Определено климата ще става все по-непредсказуем и дано ние пчеларите успеем да се нагодим по лесния начин(с наблюдение и акъл),а не по трудния(с масова смъртност).

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    За да не чудите напролет какво да правите, мислете сега. Правете отводки и сменяйте майки.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Разликата между добрия и лошия пчелар е в това, че добрия пчелар предприема ИЗПРЕВАРВАЩИ ДЕЙСТВИЯ, нацелени в едно точно определено бъдеще, а лошия пчелар работи ПОСТФАКТУМ, опитвайки се да намали щетите от ВЕЧЕ НАПРАВЕНИ ГРЕШКИ. Добрия пчелар РЕГУЛИРА И КОНТРОЛИРА ПРОЦЕСА И БЪДЕЩЕТО, а лошия пчелар се оставя събитията да го подмятат насам-натам и да го водят за носа. Тоест лошия пчелар изпада в ПОДЧИНЕНА ПОЗИЦИЯ, от която много трудно може да направи нещо полезно за себе си или за пчелите. Добрия пчелар ЗНАЕ какво ще бъде семейството в началото на следващата паша, и ако трябва го коригира, а лошия пчелар знае какво е семейството СЕГА и се чуди какви действия да предприеме. Ха-ха .... има и калпазани, които дори и това не го знаят (какво е семейството сега), но за тях въобще не си струва да говорим.

"Лош пчелар" - някак си много грозно звучи.
    Лош може да е един чобанин или говедар дето бъхти овцете или говедата по цял ден с някой кривак по-голям от него. И ако погледнем на нещата от хуманна гледна точка, то "лош пчелар" е тоя който реже крилата на майката, осъкатява я за да предизвика самосмяна или реже търтиево пило.
    Нека антонима на "добър пчелар" бъде слаб, а не лош.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Поздравления за уточнението.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    И както сте почнали, да дадем и определение: Що е то ПЧЕЛАР?
    1001 - ви въпрос и отговор от "1001 въпроса и отговора по пчеларство" на Войтех Крижан гласи:"Пчелар може да бъде всеки човек, който се грижи за пчелите, т. е. сам извършва всички дейности, свързани с пчелните семейства.Притежателят на пчелин не винаги може да бъде смятан за пчелар, ако работите по пчелите му е поверена на друг човек."
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Пак се отклоняваме,но за мен ключовата дума е ГРИЖА - дейност за благополучието на някого или нещо(от тълковен речник).

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Съгласен съм със забележките. Нека да ги систематизираме още веднъж:

ДОБЪР ПЧЕЛАР - във всеки един момент от време ЗНАЕ какво е положението във всяко едно семейство и целенасочено РЕГУЛИРА И КОНТРОЛИРА БЪДЕЩОТО състояние на това семейство към една точно определена бъдеща дата (напр. началото на силна паша в собствения му регион).

СЛАБ ПЧЕЛАР - във всеки един момент от време ЗНАЕ какво е положението във всяко едно семейство, но понеже не е в състояние да прилага знания за бъдещето, много често знанията за настоящето са свързани с КОРИГИРАНЕ НА ВЕЧЕ НАПРАВЕНИ ГРЕШКИ.

НЕКАДЪРЕН ПЧЕЛАР - не е много наясно с това какво е положението СЕГА, да не говорим пък за планиране на бъдещето или пък за някакви компенсиращи грешките действия от настоящето.

За да не се сърдят или обиждат част от колегите във форума, аз чистосърдечно ще си призная, че съгласно собствената ми самооценка аз съм някъде по средата между НЕКАДЪРЕН ПЧЕЛАР и СЛАБ ПЧЕЛАР. Още не съм си решил проблема с това да знам какво се случва СЕГА, а камо ли да прогнозирам и планирам БЪДЕЩЕТО. Работя по въпроса денонощно и живея с надеждите, че до 2-3 месеца точно и ясно ще знам какво се случва СЕГА (СЛАБ ПЧЕЛАР), а през зимните месеци ще отработя и технологията за КОНТРОЛИРАНЕ НА БЪДЕЩЕТО (ДОБЪР ПЧЕЛАР). Ха-ха - това са планове, надежди и добри намерения, но нали знаете, че "пътя към ада е постлан с добри намерения".........

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Пак се отклоняваме,но за мен ключовата дума е ГРИЖА - дейност за благополучието на някого или нещо(от тълковен речник).
    Ключовите думи са РЕГУЛИРАНЕ и ПРАВИЛНО КОНТРОЛИРАНЕ НА БЪДЕЩЕТО ..........

ГРИЖАТА се подразбира, но когато се прави некомпетентно, вместо ползи тя може да причини вреди.............. Напр. хранене не когато трябва и не с каквото трябва, затопляне и стеснение не когато трябва, разширение и нови корпуси не когато трябва, слагане на пити за градене не когато трябва и не където трябва. Въобще замисляли ли сте се, че всяка една пчеларска операция е в състояние да причини както ползи, така и вреди ......... Много е важно във верния момент от време да се направи вярната операция, и точно в това се състои натрупването на ПЧЕЛАРСКИ ОПИТ........

Единия от начините за НАТРУПВАНЕ НА ОПИТ е човек да се блъска дълги години, извършвайки ХИЛЯДИ ГРЕШКИ, и това всъщност е нормалния житейски път на всеки един пчелар. И няма начин човек да не се усъвършенствува, правейки толкова много грешки през годините.

Втория от начините е човек да се опитва да натрупва опит от чужди грешки, и освен това целенасочено да залага експерименти с цел по-бързо обучение. Ако и генерира нови идеи, и част от тези идеи се окажат добри - още по-добре. Крайната цел разбира се е човек да стане добър пчелар не след 40 години, а например след 5 години. Към това се стремя и аз, и влагам много усилия в тази насока.

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2014
    Пчеларски район
    с.Красава общ.Брезник
    Не че съм голям специалист ама според мене пчеларите са два вида - такива които помагат на семейството и такива които пречат ... колкото по малка е човешката намеса във организация която се ръководи от един шеф (майката) толкова по добре би трябвало да бъде .... както беше споменато по-долу това не са крави или овце, че по цял ден да ги мъкнем наляво надясно и ние да им казваме какво и кога да пасат, кога да се прибират и тн.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Точно за това е подвижното пчеларство.

Страница 4 от 7 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •