И остана последния проблем, за който всъщност търся помощ и идеи от всички........ При това проблема е спешен .........
Както предполагам вече знаете, една неплодна майка трябва да живее НЯКЪДЕ няколко дена преди оплождането, и чак тогава трябва да се осеменява изкуствено. След осеменяването пак трябва да живее някъде няколко дена, и чак тогава човек може да си позволи лукса да я придава на някое семейство. Та това НЯКЪДЕ аз го нямам, а първата партида от неплодни майки ми пристига след 3 дена - в петък или в събота. И всеки следващ ден ще пристигат още и още......... Нуждая се от няколкостотин НЯКЪДЕ, а нямам ни най-малка представя как ще изглежда това НЯКЪДЕ и дали ще мога да го осигуря за 2-3 дена.
Според книжките, които чета на руски и английски, това НЯКЪДЕ представлява някаква малка кутийка, някакво МИКРОКОШЕРЧЕ, предвидено в него да живеят между 250 и 350 пчели, заедно с майката. Та това МИКРОКОШЕРЧЕ трябва да е колкото се може по-пълноценно - трябва да си има хранилка, поилка, вентилация, прозрачен преден капак, за да се вижда какво става вътре, както и начини и методи (детайли), посредством които мога да вадя и слагам майката, без пчелите да се разлетят навън. Стотици от тези микрокошерчета се поставят по рафтовете на някаква етажерка в някаква стая, и тази стая трябва да се проветрява добре, както и в нея трябва да се поддържа константна висока температура, имитираща температурата в кошера.
За мой късмет такава стая вече имам, и мога да я използвам с минимални подобрения. Стаята си има електрическо подово отопление с терморегулатор, който може на майтап да го настроя на 35 градуса, и ще заработи без да му мигне окото. Стаята е перфектно топлоизолирана, така че няма да пилея много енергия навън през стените. Стаята си има и рекуператор (устройство за интензивна вентилация, при която се губи минимална енергия, защото излизащия въздух през серпентини отдава енергията си на влизащия). Стаята си има и хубави бели рафтове по една от стените си, правени по поръчка. Въобще идеалната стая. В момента я използвам за пчеларски склад, за склад за мед и за восъчни основи, но много бързо мога да я опразня.
Остава това МИКРОКОШЕРЧЕ, което си нямам никаква представа как трябва да изглежда, и освен това трябва да измисля начин как да си го направя бързо и лесно от подръчни материали, закупени от магазина. По книжките има някакви черно-бели замазани снимки, от които не може да се извлече почти никаква информация. Но дори и да имаше перфектни чертежи и размери на детайлите, това не ме устройва. На мене ми се иска някой да даде някаква идея откъде да купя в стотици бройки някакво бурканче или кутийка от пластмаса/стиропор и после лесно да я модифицирам например с пробиването на някоя друга дупка и добавянето на някой друг лесен детайл (например спринцовка, кутийка от крем за ръце и т.н.).
Та това е моя зов за помощ. Горещо се надявам някой друг да се е сблъсквал с подобен проблем и да ме светне какво мога да направя по въпроса............ Какво и откъде да купя, и как да го преустроя с минимален разход на пари и време, за да се получи пълноценно микрокошерче, способно да поддържа живота на около 300 пчели (+/-50) заедно с майката. Пък и ако ми дадете някой друг линк с чертежче или снимка - безкрайно ще съм благодарен.