Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 66
    Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    Вече 3 зими моите изкарват на един корпус , отдолу корпус с празни пити и мрежести дъна.При първа възможност през януари слагам питки по 1 кг. Тази зима слагах и полиетилен но не мога да намеря разлика /може би толкова съм и в състояние да я видя / Това което ми хареса при полиетилена е че мога да вдигна таблата и да погледна докъде са стигнали с питката без да ги тревожа много
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Колега Kacone,мисля ,че найлона не е универсално средство за затопляне,подходящо за всички райони на България.
    Пчелите не се нуждаят от затопляне, не и през зимата. Пък напролет единственото с което трябва да се съобразява пчеларя е да не ги преразшири с излишни корпуси с изградени рамки (с основи може - ако няма паша въобще няма да ги усвоят докато времето не позволи) и пчелите да се хвърлят на повече задачи отколкото могат да свършат. Некомпактното пило (разпръснато на повече рамки отколкото пчелите покриват) е единственото от което пчеларя трябва да се притеснява.

За зимуването колкото по-тънък найлон, по-пропусклива материя (примерно от чували за захар) и повече вентилация (голям мрежест отвор на покривната табла или въобще без покривна табла) - толкова по-добре. Това важи особенно когато дъното е мрежесто.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Прегледай руските възглавници, и изобщо начина на змуване без зимовника,разбира се.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала краката.

В Гърция покривна табла не се използва, а капакът е с големи вентилационни отвори.
    В САЩ промишлените пчелари също не ползват покривна табла, но там капакът е залепен за горните летви на рамките. Това е така дори и в най-северните щати (Мичиган), от където идват по-голямата част от семействата опрашващи бадемите и трябва да са много силни за началото на Февруари.
    В Сърбия наред с мрежестото дъно се използва и покривна табла със ГОЛЯМ мрежест отвор през зимата. Както нашия ЛР по БДС е на 3 коруса, така и при тях е приета тази конфигурация.
    В Румъния често се практикува изваждане на всичкия мед през есента и зимуване на пчелите изцяло на захрано блокче/питка поставено над рамките
    (гуугъл "candy board beekeeping").
    В Дания, след края на лятото веки един кошер се стръсква върху изцяло восъчни основи и дезинфекциран кошер и се налива със сироп за да могат пчелите да изградят рамките и да се запасят за зимата.

Да продължавам ли....

Зад всяко едно от тези действия има конкретна и точно определена причина.
    В нашия случай, човек трябва сам да прецени дали влагата или студът са по-опасни през зимата.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    по-пропусклива материя (примерно от чували за захар) и повече вентилация (голям мрежест отвор на покривната табла или въобще без покривна табла) - толкова по-добре. Това важи особенно когато дъното е мрежесто.
    Това за мен е идеалния вариант.

Наблюдател
    Регистриран
    03.07.2014
    Пчеларски район
    haskovo
    Благодаря на всички за изчерпателните отговори. Видях във тях много ценни съвети които ще са ми от полза. Пчеларската гилдия е много сплотена и за разлика от останалите си помагаме а не си завиждаме.

Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Пчеларски район
    Петрич
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Пчелите не се нуждаят от затопляне, не и през зимата. Пък напролет единственото с което трябва да се съобразява пчеларя е да не ги преразшири с излишни корпуси с изградени рамки (с основи може - ако няма паша въобще няма да ги усвоят докато времето не позволи) и пчелите да се хвърлят на повече задачи отколкото могат да свършат. Некомпактното пило (разпръснато на повече рамки отколкото пчелите покриват) е единственото от което пчеларя трябва да се притеснява.

За зимуването колкото по-тънък найлон, по-пропусклива материя (примерно от чували за захар) и повече вентилация (голям мрежест отвор на покривната табла или въобще без покривна табла) - толкова по-добре. Това важи особенно когато дъното е мрежесто.
    И аз съм много доволен от тоя метод на зимуване.Аз нищо не слагам за затопляне. Отдолу са на мрежесто дъно, а на таблата има мрежест отвор колкото една хранилка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от bobi mitrev Виж публикацията
    И аз съм много доволен от тоя метод на зимуване.Аз нищо не слагам за затопляне. Отдолу са на мрежесто дъно, а на таблата има мрежест отвор колкото една хранилка.
    Мрежестия отвор през зимата отворен ли е (целогодишно)
    Милен Михов

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Според финландците, които са производители на стиропорени кошери, и които имат много по-дълга и по-студена зима от нас, мрежестия отвор на дъното се затваря със специална пластмасова плоскост само през месеците МАРТ и АПРИЛ. Тоест прави се само ПРОЛЕТНО ЗАТОПЛЯНЕ за по-бързо развитие на семейството. Зимно затопляне НЕ СЕ ПРАВИ !!!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Нямам понятие какви са температурите при финландците напролет в тези месеци,но ако техните температури са подобни на нашите през януари и февруари,тогава как биха работили с това дъно?Да не излезе,че по техните стандарти(температури), изобщо няма да има нужда от затваряне на дъното.

Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •