Вече 3 зими моите изкарват на един корпус , отдолу корпус с празни пити и мрежести дъна.При първа възможност през януари слагам питки по 1 кг. Тази зима слагах и полиетилен но не мога да намеря разлика /може би толкова съм и в състояние да я видя / Това което ми хареса при полиетилена е че мога да вдигна таблата и да погледна докъде са стигнали с питката без да ги тревожа много
www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект
Финландската зима е същата като във Африка - шест месеца слънце, жега и горски пожари.
Между другото един приятел учеше в Норвегия и описа скандинавското лято по следния начин:
Срещат се двама по обяд на автобусна спирка - единия облечен по шорти, тениска и джапанки, а другия (моя приятел) със кубинки, скиорски костюм и зимно яке. Поглеждат се един друг и всеки си мисли за другия: "ТОЯ СЕРИОЗНО НЕ Е НАРЕД"
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Матеев,
Знам че дъртите са ти казали че напролет трябва да юрнеш семействата да се развиват, но тази тактика е погрешна. На пролет е прекалено късно. Каквито и действия да се предприемат тогава, резултата е само частичен.
Истинската подготовка за пролетта започва през есентта предходната година, дори в края на лятото (разбирай го от Август). Фундаменталната рецепта за успех е "нутришън и под 2% вароа". Фокусирането върху количеството зимни пчели не е чак от такова съществено значение, колкото качеството (отглеждане на тлъсти пчели). Ако постигнеш това, напролет няма да е нужно майките да се юркат - сами ще си вървят така по инерция.
Още едно нещо за което "дъртите" са векове назад в откриването му - за максимална продуктивност семействата трябва да са развити не на 99%, а на 120% от капацитета си. Както електронния хардуер чрез определена настройка може да бъде накаран на функционира над заводския си капацитет( моля те припомни ми термина) , така и тук. Не веднъж съм казвал че в страните със развито пчеларство, професионалните пчелари имат 3-4 пъти по-високи добиви, отколкото сайдлайнерите. Е, обиновенно това са хора 3-4-5-то поколение пчелари. Казвам го защото българските пчелари прекалено рано достигат до етапа, в който са решили, че вече знаят всичко и започват да вярват, че тайната в подобен успех би се дължала изцяло, напълно и единствено на "цистерните със сироп".
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Нямам понятие какви са температурите при финландците напролет в тези месеци,но ако техните температури са подобни на нашите през януари и февруари,тогава как биха работили с това дъно?Да не излезе,че по техните стандарти(температури), изобщо няма да има нужда от затваряне на дъното.
Малко извън темата е,но гълфстрийма е на приключване.Определено климата ще става все по-непредсказуем и дано ние пчеларите успеем да се нагодим по лесния начин(с наблюдение и акъл),а не по трудния(с масова смъртност).
За да не чудите напролет какво да правите, мислете сега. Правете отводки и сменяйте майки.
Грижата е понятие което изключва некомпетентната намеса по презумпция.Щом има вреда вследствие на некомпетентност,то няма как това да се нарече грижа.Няма смисъл да задълбаваме повече и да навлизаме във философското понятие пчелар.Ако пчелите оценят грижите - ще ти върнат жеста,ако ли не - то тогава това се нарича некомпетентност.
Досега разглеждахме едната страна на монетата - добра вентилация и задържане на пилото.А какво ще кажете за добра вентилация и засилване на пилото за ранна паша.Не че имам такава,но това пак е знание.Виждам доста колеги с облечени в стиропор горни корпуси.Интересно ми е каква е вентилацията при тях когато затоплят отвън,в долния корпус какво има и т.н...?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))