В BeeHome в Горни Богров, ДБ основите са по 1,40 лв.
В BeeHome в Горни Богров, ДБ основите са по 1,40 лв.
В тези основи има много избелители, много боя, много парфюми, много химия от цялата Менделеева таблица и малко восък. Преди време ги изследвах, заедно с много други основи, и точно тези бяха с едни от най-лошите параметри по БДС. Някъде из форума съм публикувал резултатите от изследванията.
Постинг #26:
http://pchelari.com/forum/showthread...+основи
Ами съжалявам, че не съм знаел по-рано за тези резултати.![]()
30-тина основи само съм купил от там, но занапред ще знам. Реално пазарувах от тях, защото са ми най-близо и удобно.
То май малко не е за тая тема но ако се ориентирате към производство на восък ви трябва и подходяща система кошери ... основния проблем при восъка е, че почти всичко което извадим под формата на отпечатки, далаци, надграждания и прочие после го връщаме в кошера като основи и на практика почти нищо не остава с цел "търговия" .... трябва кошерите да са изцяло със строителни рамки (африканските) или въобще без рамки (тръвни) .... златната среда е някъде при кошерите на Варе .... там и восък и мед се вади а восък не се връща ... е меда се вади с преса и съдържанието на прашец в него е голямо което може да не се хареса на прекупвачите, но пък пчелите в другите кошери ще му се зарадват за зимно подхранване.
Колеги,какво е положението с восъчните основи при вас? В Айтос не дават без восък,казват,че ги купували по 1,40 от Горна Оряховица.В Бургас допреди два месеца даваха без восък на 1,40лв.скоро не съм обикалял да видя.Коментара на продавача от Айтос беше,че положението се влошава,вместо обратното.
А някой пробвал ли е да развива пчеларство само с цел производство на восък, а не на мед или пращец?
При тези новите цени на восъка може би вече си струва. По принцип едно семейство може да изгради около 20 пити в рамките на един сезон, но това е само ако искаме да получаваме и мед от него. Ами ако го изнудим само да гради нови пити? Опитите, които съм правил с налитане на стари пчели в нов кошер, са показвали, че един празен корпус с пити може да бъде изграден за 1-2 седмици. Какво ще стане, ако този номер го направя например 4-5 пъти в сезона? Няма ли да получа 40 или 50 изградени пити или това е около 8-10 килограма восък от семейство?
Пробвал ли е някой такъв номер?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))