Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 19 от общо 19
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Осмака също е подходящ за планински район.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Брезнишко е една идея по мек климата от трънско,след с.Конска по пътя за Трън е местността Букова глава, там се обръща климата,.Имам места и в двата региона, но предпочетах Брезнишко защото ми е по близо до Сф.и последните години арендаторите садят и малко слъоглед. От тази година пробвам с 8 рамкови корпсуи но на дб рамка по 2 за плодник и нагоре магазини и 18 ки лежаци с магазини.До сега - от дб 12ките с по 2 магазина са на 70/80% запечатени,8маците искат 3ти магазин,и в лежаците горе-долу почти всичко.е запечатено,въпреки,че пашата в района на около 850 м.нм.започна края на май.Пиша така подробно защото има пчелари в този район но малко пишат и инфото е доста оскъдно,дано да ти е полезна информацията

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Района е полупланински покъсно тръгва пашата, но като даде Господ малко дъждец юни-юли добре е

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    vlado 9, значи засега съпоставим добив? Ами трупай база за сравнение - килограми, разходи труд и издръжка, кое как презимува и изпролетява и за 2-3 години ще се ориентираш. Ако искаш медодобив, силно ти препоръчвам да пробваш "плевенската технология" на няколко кошера. Вече няколко пъти съм казвал - в наше село дядките ми викаха "колкото повече вадиш, толкова повече носят" - уж прост народ, ама ги разбират работите, хаха. Има ли паша, трябва да има свободни килийки за нектара, от тебе туй се иска. Трябва да си знаеш и меда - някои медове може да ги центрофужиш щом почнат да закапачват, други трябва да ги чакаш почти до 100%. Иначе обема на плодниците ти е добре, майките няма да скучаят, но все си мисля че чат пат трябва да връткаш и някоя плодникова пита, може би пчелите ти ще се радват, за теб не знам . Ама най-добре, чичовото, да ги питаш и да се разберете кое - как. Айде, по-здрави!
    Този пост е редактиран от jordanov; 10.07.2014 в 09:44.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    И аз съм в полупланински район с над 800 м надморска и много добре си работя с 10 рамкови ЛР кошери. Тази година стигнах до убеждението, че не е нужно да се бърза с ранното подхранване и ранното развитие на семействата. Повечето от най-силните ми семейства изпаднаха в роево, въпреки, че са демарирани, въпреки че по 3 рамки с пило и пчели са отнети. Задръстиха всичко с мед и влязоха в роево. Последния рой, който излетя и си го хванах, беше в неделя. Тези, които не бяха готови за пашата, която при нас започва в началото на юни, сега работят на пълни обороти и не мислят за глупости.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    vlado 9, аз съм от към по-студената страна... Насаждения има само покрай главните пътища (където също имам възможност да оставя кошери), но ще са видими за всички и незащитими. Решил съм да ги разположа в непосредствена близост до населено място, по-навътре в планината. Пак няма гаранция, че някой няма да ги открадне, защото е пълно с цигани гъбари ...в момента масово тарашат горите за пачи крак (дават им по 2-3лв/кг...). Освен това нямам и добро GSM покритие на избраното място, което ще ме затрудни в охраната и наблюдението. Днес звънях в общината с молба да ремонтират уличното осветление на селото (обещаха да го направят), което ще ми позволи да поставя камера и да следя трафика по пътя за бъдещия "пчелин".

Явно картината е доста шарена щом стане дума за избор на система за отглеждане, трябва постоянно експериментиране и нагаждане към конкретните условия и микроклимат. Очертава се ДБ да са най-предпочитани за случаи като моя...

edit
    пп. Евгени, какво имаш предвид под "демарирани"? Колко често посещаваш пчелите?
    Христо Йорданов

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Ristis Виж публикацията
    ...какво имаш предвид под "демарирани"?
    Това(метод на демари, демариране е самото действие), както и пелетовата са методи на работа с корпусни кошери.
    Горе в дусно има едно поленце за писане, след него пише "Search", пишеш натискаш и четеш. Във форума има много информация по много въпроси, стига да има кой да чете...

http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=44

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    vlado 9, значи засега съпоставим добив? Ами трупай база за сравнение - килограми, разходи труд и издръжка, кое как презимува и изпролетява и за 2-3 години ще се ориентираш. Ако искаш медодобив, силно ти препоръчвам да пробваш "плевенската технология" на няколко кошера. Вече няколко пъти съм казвал - в наше село дядките ми викаха "колкото повече вадиш, толкова повече носят" - уж прост народ, ама ги разбират работите, хаха. Има ли паша, трябва да има свободни килийки за нектара, от тебе туй се иска. Трябва да си знаеш и меда - някои медове може да ги центрофужиш щом почнат да закапачват, други трябва да ги чакаш почти до 100%. Иначе обема на плодниците ти е добре, майките няма да скучаят, но все си мисля че чат пат трябва да връткаш и някоя плодникова пита, може би пчелите ти ще се радват, за теб не знам . Ама най-добре, чичовото, да ги питаш и да се разберете кое - как. Айде, по-здрави!
    Съгласен,утре отивам и до неделя съм на пчелина,и ще извъртя магазините(надявам се) и някоя друга плодникова пита.Пашата за сега е много добре.Поздрави и на теб.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    И аз съм в полупланински район с над 800 м надморска и много добре си работя с 10 рамкови ЛР кошери. Тази година стигнах до убеждението, че не е нужно да се бърза с ранното подхранване и ранното развитие на семействата. Повечето от най-силните ми семейства изпаднаха в роево, въпреки, че са демарирани, въпреки че по 3 рамки с пило и пчели са отнети. Задръстиха всичко с мед и влязоха в роево. Последния рой, който излетя и си го хванах, беше в неделя. Тези, които не бяха готови за пашата, която при нас започва в началото на юни, сега работят на пълни обороти и не мислят за глупости.
    Точно така се получи и при мен,късна отводка пролета с зор покриваше 5 пити началито на юни и сложих 2ри магазин .

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •