Колега gillan, и аз съм съм начинаещ и ще кажа моето мнение а опитните нека хвърлят по едно око какви ги вършим. При първа възможност се оборудвай с необходимия инвентар - пушалка, було евентуално ръкавици в началото и др. При хубаво време отвори кошера и го разгледай. Ако работиш сам прочетеното от книги и форуми "изчезва" когато махнеш капака. Та забележи колко рамки с мед има къде се намират - същото за прашеца и пилото. Майката бегло я търся - гледам за открито пило лесно се забелязва. Мисля че още още рано но прегледай за маточници. Идеята ми е да имаш навици които се придобиват само със практика. Работи много плавно и внимателно с рамките /силно сътресение ги вбесява/. Целта е да запознаеш със състоянието на кошерите за да знаеш при следващото отваряне какво да правиш. Например ако има стари пити за смяна трябват нови които трябва да приготвиш. Ако има много захаросан мед мисля че по добре махни някои от питите защото не съм сигурен че пчелите почистват напълно стария а добавят нов който бързо ще кристализира. /със последното не съм сигурен нека опитните да кажат/За облитането има една тема - ОПРЕДЕЛЯНЕ СЪСТОЯНИЕТО НА КОШЕРА ПО КОСТВЕНИ ПРИЗНАЦИ в раздел начинаещи ще намериш част от отговорите. Успех.

Цитат