Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
Ооо, това определено не е винаги така. Например, брат Адам споменава че Анатолийките (както и всички останали раси но в по-малка степен) обикновенно са неспособни да узреят меда от калуна и се вкисва известно време след запечатването. Има някои видове мед които са трудни за пчелите да преценят дали са узрели или не.
Да приемем ли , че споменатите изключения потвърждават правилото? Някак несериозно ми изглежда да центрофугирам просто ,защото ми се е видяло "достатъчно дълго" времето за узряване на меда.Не се ли подхлъзваме по пътя на изключенията и желанието да напълним повече буркани? Без съмнение "медът" с повишено водно съдържание дава по-голям "добив" и самочувствие на "пчеларя".Остава въпроса : Мед ли е? Изключенията на изваждане по някакви причини на незрял "мед" и "проветряването" му за уж "дозряване" не могат да са препоръчителна масова практика.Е, ако работите основно само за пазара , може и така , но не се сърдете на оценките за качеството и цената на продукта, който предлагате за мед.