Теорията че незапечатания мед не е узрял не е съвсем вярна.Запечатването е ориентир.Нектар внесен преди7-8 дни трябва да е обработен.
Теорията че незапечатания мед не е узрял не е съвсем вярна.Запечатването е ориентир.Нектар внесен преди7-8 дни трябва да е обработен.
То точно за това си има рефрактометри.
Колега,argilov,
Дай данни , или нещо, което те кара да не си сигурен в това , че пчелите запечатват само зрял мед.Силно ме заинтригува с това твърдение.Само впечатление или силно желание да е така?
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Ооо, това определено не е винаги така. Например, брат Адам споменава че Анатолийките (както и всички останали раси но в по-малка степен) обикновенно са неспособни да узреят меда от калуна и се вкисва известно време след запечатването. Има някои видове мед които са трудни за пчелите да преценят дали са узрели или не.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Искрен, малко по подробно за рефрактометр. Как с неговата помощ можем да опредилим дали меда е готов за вадене?
Когато е нямало рефрактометри химическия молив е вършел анализа.
Да приемем ли , че споменатите изключения потвърждават правилото? Някак несериозно ми изглежда да центрофугирам просто ,защото ми се е видяло "достатъчно дълго" времето за узряване на меда.Не се ли подхлъзваме по пътя на изключенията и желанието да напълним повече буркани? Без съмнение "медът" с повишено водно съдържание дава по-голям "добив" и самочувствие на "пчеларя".Остава въпроса : Мед ли е? Изключенията на изваждане по някакви причини на незрял "мед" и "проветряването" му за уж "дозряване" не могат да са препоръчителна масова практика.Е, ако работите основно само за пазара , може и така , но не се сърдете на оценките за качеството и цената на продукта, който предлагате за мед.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Не съм чувал и виждал някой да вади САМО 100% запечатан мед.Ако има някой ще се радвам да се запозная.Признавам си че не съм светец.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))