Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 18 от общо 18
    Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Искам да ви разкажа още една интересна случка преди доста години мисля че беше 1984 завода във Видин за гуми работеше на пълни обороти.Та в завода постоянно се получаваха доставки от естествен каучук от екзотични дестинации.Спомням си че беше вече късна есен и баща ми донесе рояк от завода беше го намерил във палет от Шри Ланка пчелите бяха мн.малки като размер и жълти като оси.Нямаше как да ги закараме на пчелина които се намираше на около 50км от Видин,и цяла зима си ги гледахме в една стая която е използвахме като килер.Облитаха се нормално и изимуваха след това пролетта отидоха на пчелина и там постепенно от кръстосването с другите си добиха наще БГ размери и окраска.

Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan_vd Виж публикацията
    Искаше ми се с побликуването на тези снимки да предизвикам дискусия за размера на кошера.Толкова разисквания има из форума за 8,10,12,лежак и др.системи ето тук пчелите и маиката природа нагледно показват какъв размер им е достатачен на пчелите.Интересно ми е старите ,опитни и учени пчелари във форума какви доводи ще извадят защо този рояк не направи повече от 8 рамки а така работи 3 год.докато не го прехвърлихме в ,,нормален,,8 рамков кошер и след това корпуси ,магазини и тн.
    Няма как по един рояк на 8 вертикални пити/не рамки, да се гради ОБЩА теория какъв кошер е достатъчен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Да грешката е моя пити не рамки.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan_vd Виж публикацията
    Искаше ми се с побликуването на тези снимки да предизвикам дискусия за размера на кошера.Толкова разисквания има из форума за 8,10,12,лежак и др.системи ето тук пчелите и маиката природа нагледно показват какъв размер им е достатачен на пчелите.Интересно ми е старите ,опитни и учени пчелари във форума какви доводи ще извадят защо този рояк не направи повече от 8 рамки а така работи 3 год.докато не го прехвърлихме в ,,нормален,,8 рамков кошер и след това корпуси ,магазини и тн.
    Предполагам за тези три години мед от тоя рояк не сте яли?!? Те и в тръвните са долу-горе на толкова. Тъй че 8 може и да са им достатъмни на пчелите, ама нали човек, поне в повечето случаи не ги отглежда ей тъй примерно само за красота или опрашване. По-големият обем ни е нужен на нас хората за да добиваме пчелни продукти...

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Явно не четеш всички постове от начало ,не сме яли мед от рояка защото не искахме да режем от питите а не защото неможеше.А по големият обем се постига и с корпус и с магазин нали така.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    А за по-добри резултати все пак си трябва и обем на плодника. Не дамоче съм ти чел и предните мнения по темата, но и като му гледам размерите, поне дължината е доста повече от на корпусна рамка. Тя и тръвната е достатъчна на семейството, но пуска по 3-4 и повече рояка на сезон.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Някога са правени различни обеми тръвни,според целите.А който е вадил рояци знае, че развитието е според обема.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Каквито и да сме разбирачи, само по един рояк стоял 3 години на открито, ще ни е трудно да заформим дискусия. Виж, ако ни нагласиш два еднакви рояка и единия го закачиш на кола, другия го поставиш в специален сандък на който може да променяш обема според заетостта и след 3 години ни доложиш икономическите показатели, тогава сме готови за дискусия. Макар че той отговора ще бъде ясен. Това е положението, преди да отговорим на колко? и какво?, всеки за себе си трябва да отговори поне на десет защо?, щото всеки се занимава с пчели от неговата си камбанарийка, както казва собственика на форума. Ей ги на японците - навличат на рояка дървено пардесю и му режат медената шапка, нема лабаво.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •