През деня хубава работа ти вършат пак същите камери. Те имат възможно най-голямата разрешаваща способност (най-много хоризонтални линии) за аналогови камери, и възможно най-добрата картина по отношение на цветове, баланс на бялото, несвиване на блендата при попадане на слънцето в нея, добър анализ на изображението и автоматична настройка на яркостта така, щото едновременно да виждаш както много ярки, така и много тъмни обекти, и т.н и т.н. EFFIO чипа не е просто добър чип - той е най-добрия в света по всички възможни параметри, които можеш да си измислиш. Най-добър е и по съотношението цена-качество. Дето се казва, дори и да искаш, няма как да намериш по-добра аналогова камера и едновременно с това по-евтина. Редица по-скъпи камери са с по-лоши параметри от тези, препоръчани от мене. Малкото на брой по-евтини камери всъщност са пълни боклуци - икономисваш 20% от цената и се натрисаш с 80% по-лоши параметри. Просто не си струва.
Колкото до DVR-a - избрах го не само защото е най-миниатюрен и може да се скрие в корпус на най-обикновен кошер. Избрах го и защото е най-икономичен по отношение на консумацията на енергия. Моят модел, който съм го снимал, e Dahua DH-DVR5104-B. Купувал съм го преди 2 години. В момента има по-нови и по-добри миниатюрни модели, включая и такива за 8 или 16 камери. Разрови се из интернет, търсейки моя модел, и ще намериш много сайтове, които го предлагат за продан. Цената му е около 160 лева.
Консумацията му е само около 10W. Диска, ако е от лаптоп, ще консумира още максимум 4-5W. Всяка една камера ще консумира по 3-4W денем и 7-8W нощем заради светодиодите. Общо за система с 4 камери ще имаме средна консумация около 35W, което прави около 840Wh на денонощие. Аз използвам 2 броя 12V акумулатори по 150Ah, свързани последователно, за да получа 24V напережение. Консумацията на DVR-a и 4-те камери ще е 840Wh/24V=35Ah на денонощие. Тоест пълният им капацитет ще ми стигне за 150/35=малко повече от 4 денонощия. Това е добра цифра предвид факта, че всеки един мой пчелин се посещава веднъж на всеки 3 дена, и докато пчеларите работят, могат да зареждат акумулаторите с генератор. А ако сложа 3 фотоволтаични модула по 200W единия, то тогава акумулаторите винаги ще имат енергия - дори и тогава, когато имаме 8 или 10 дена подред без слънце, което е едно изключително рядко явление, случващо се веднъж на 100 години. Това са моите сметки. Отдавна съм ги направил и сега лека полека ги реализирам.
Има още една възможна екстра - слагането на най-обикновенни PIR датчици, които да замразяват записа и да спират камерите, ако пред тях няма движение. При използването на тази екстра консумацията намалява драстично и времето на работа с едно зареждане на акумулаторите се увеличава 4-5 пъти.