Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 41 от 81 ПърваПърва ... 31394041424351 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 401 до 410 от общо 807
    Наблюдател
    Регистриран
    18.06.2014
    Благодаря г-н Керчев!
    Снощи, и аз стигнах до този извод, макар и по различен логически път. Осакатеното от мен сем. на практика се превръща в отвотка с яйца и открито пило, а отвотките се създават със запечатано, за да приеме майка или маточник.
    Макар и засрамен от пропуска си, се надявам този пример да послужи и на други начинаещи. Нали се учим от своите и от чуждите грешки и опит.

Потребител
    Регистриран
    23.06.2013
    Пчеларски район
    община Силистра
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    След премахване на майката трябва да минат 7-8 дена и през това време периодично трябва да унищожаваш заложените маточници при което в края на този период няма да има тяхно пило подходящо за залагане на маточници . Чак тогава трябва да пренесеш личинки и ще им се нахвърлят на момента.
    Сега аз ще споделя моят опит, махнах майката с 2 рамки пило, оставих да си направят сами, но същевременно реших да заложа личинки и на 2рия ден без да махам маточниците ги поставих и бяха приети на 50%, и равносметката ми беше 3-4 свищеви маточника и около 10тина от пренесени личинки с 2 дена по млади. Осиротих ги на 29.04, заложиха си свищеви и аз сложих личинките на 01.05.
    "Човек е щастлив, когато е отпратил миналото, забравил злобата, не чака от никой нищо...

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    страртера /семейсъвото отглеждач без майка го оставяш една вечер (за по голям прием на маточниците) така, вместо няколко часа. Предварително си се погрижил там да махнеш (условно) всичкото открито пило и яйца оставяйки само запечатано/люпещо се пило, мед (достатъчно - поне 1-2 пити), поне една пита с прашец и 1-2 празни рамки/основа.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Скутелаторе кажи като се осироти семейство залага маточници след 24 до 48 часа нали? Като оставиш стартера за 24 часа и после прехвьляш личинки и те залагат веднага на личинките. Ако се дадат личинките веднага при осиротяването, няма ли тези личинки след 24 часа когато залагат да са вече стари?

Питам защото пробвам нещо средно между метода на Alley и cell punch метода, но залагам ларвите и яйцата веднага в осиротения кошер. И се питам след като залагат 24 часа след осиротяването, не трябва ли вместо ларви да придавам двудневни яйца?

https://onedrive.live.com/redir?resi...nt=file%2c.pdf

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Какво мислите за това от FatBeeMan? Изглежда мърляво определено, но дали работи? http://www.youtube.com/watch?v=y64cKn4rLNM

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Скутелаторе кажи като се осироти семейство залага маточници след 24 до 48 часа нали? Като оставиш стартера за 24 часа и после прехвьляш личинки и те залагат веднага на личинките. Ако се дадат личинките веднага при осиротяването, няма ли тези личинки след 24 часа когато залагат да са вече стари?

Питам защото пробвам нещо средно между метода на Alley и cell punch метода, но залагам ларвите и яйцата веднага в осиротения кошер. И се питам след като залагат 24 часа след осиротяването, не трябва ли вместо ларви да придавам двудневни яйца?

https://onedrive.live.com/redir?resi...nt=file%2c.pdf
    Не разбрах въпроса, но ако дадеш личинките веднага след осиротяването просто няма да ги приемат, ще отанат гладни и ще ги изхвърлят. Ако изчакаш 2 часа -ще приемат някакви (единични бройки) но е далеч от близо 100% приемане към което всеки се стреми.
    Когато семейството остане без майка (има пило) обикновенно яйцата пострадват и по-голямата част от тях (тези които не успеят да се излюпят преди пчелите да им видят сметката) биват изяждани. Ако се придадат яйца на семейство без майка и без пило - няма да ги изхвърлят, поне не в първите 24 часа от излюпването на първото яйце. Т.е семейството освен липса на всякакво пило трябва да е силно и да си има всичко за да не става това.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от jitensha Виж публикацията
    Какво мислите за това от FatBeeMan? Изглежда мърляво определено, но дали работи? http://www.youtube.com/watch?v=y64cKn4rLNM
    Дон има някои наистина добри идеи, а точно това е метода който препоръчвам да всеки мрънкащ и търсещ оправдание пчелар за да не си прави сам майки ( и да чака наготово). Както той казва: "няма извинение за никой за това да не си прави сам майки"

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Не разбрах въпроса, но ако дадеш личинките веднага след осиротяването просто няма да ги приемат.....
    Благодаря за отговора. Днес на практика се убедих, че на двудневно яйце не залагат. Бях сложил ларви и двудневни яйца и яйцата бяха почистени след осиротяването. Да се върна пак на моя въпрос. Дано този път съм по ясен за да ми кажеш мнението си.

Значи аз осиротявам кошера и едновременно с това изрязвам от пита от същия кошер лентичка с ларви и яйца, като я закрепям вертикално между 2 рамки по средата на гнездото. Също и скъсявам долните килийки наполовина. Та въпроса е: Трябва ли да чакам 12-24 часа след като осиротя кошера преди да поставя ларвите?
    Ти казваш, че ако се предадат ларвите веднага не ги приемат. Обаче в моя случай ларвите са от същия кошер и досега в 99% от случаите от последните 2-3 дена (около 50 кошера) залагат маточници на ларвите (но не и на яйцата, тоест не изчакват яйцата да се излюпят).

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	1.jpg
Прегледи:      410
Размер:	129.1 KB
ID:	1595
    .
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	2.jpg
Прегледи:      412
Размер:	191.5 KB
ID:	1596

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Та въпроса е: Трябва ли да чакам 12-24 часа след като осиротя кошера преди да поставя ларвите
    .
    Да. Твоите ларви ги приемат просто защото първо продължават да си ги хранят като работнички докато започнат да залагат маточници върху тях след няколко часа ( аз говорех за пренесени личинки в маточни чашки).
    Ако искаш да ти приемат яйцата - в семейството не трябва да има никакво пило. Пчелите ще изчакат яйцата да се излюпят, колкото и време да им отнеме това, след което ще изградят маточници върху излюпените ларви. Ларви, не яйца. Така ако не друго поне си гарантираш че няма как да са захранили някоя по-стара ларва.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Мерси. Еми тази година така а догодина още по-добри майки здраве да е. Аз се досетих че ще е така, но не ми се бърникаха на два пъти кошерите и реших да пробвам ако им дам и двудневни яйца дали няма да се излюпят докато решат да залагат, но за жалост не се оказа толкова лесно.

Добре тогава щом като чистят яйцата след осиротяване, след 24 часа ще има ли пресни личинки? (по-пресни от тези които давам в момента на осиротяването). И фатално ли е, че гледат личинката още няколко часа за работничка преди да заложат.

Страница 41 от 81 ПърваПърва ... 31394041424351 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •