toko темата е много дискусионна. Не знам кой е правилния начин и дали въобще има такъв. Даниел също е прав, че със стесняване и навременни намеси на пчеларя след това също може да се постигнат много добри резултати.
Всеизвестно е, че всяка отваряне на кошера променя моментните условия в него. На пчелите е нужно време и ЕНЕРГИЯ за да ги възстановят след това. А това е стрес.В природата никой не им се меси. Та аз понеже живея на 150 км от пчелина си, нямам възможност постоянно да съм при тях и да реагирам на всяка тяхна нужда. За това през годините си създадох метод на работа, който да удовлетворява потребностите на пчелите, моето време и получаване на добри добиви. Годините са различни, но да направим една средна сметка. Средния ми добив е около 50 кг мед от кошер при стационарен пчелин. Друг пчелен продукт не добивам. Оставям по около 30 кг за зимуване. Ако ги оставям с 15 кг, което според много колеги е достатъчно, ще получа по 65 кг стоков мед. Но в моя случай, аз захар не ползвам и въобще не подхранвам през пролетта. Само надрасквам съществуващите медени пити и ротирам корпуси. Но с 15 кг за зимуване ще трябва да подхранвам задължително. И после пак си получавам средния добив от 50 кг. Е защо е нужно да си увеличавам обема на работа и да си стресирам пчелите, след като крайния резултат не е по-добър. А разходите ми са много по-големи, и себестойноста на продукта ми се повишава многократно. А при мен, тя е много под 2 лв. А после за крайните цени на меда, за краен клиент, се коментират едни цифри, разходи и т.н. .... но това е за друга тема.

Цитат