Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 807

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    18.06.2014
    Привет на всички! Моля да бъда извинен ако мястото на въпроса ми не е правилното.Искам да се обърна най-вече към хората, които сами си произвеждат пчелни майки.
    Днес, в разгара на липовата паша, избрах един кошер /Дадан- Блат - силен но без магазин, поради липса на инвентар/ за отглеждач на личинки чрез пренасяне. Направих отвотка, като взех три пити със запечатано пило заедно с майката. Поставих рамката с чашките за оеднаквяване на миризмата и полиране, и изчаках два часа за да усети основното сем., че е осиротяло и заредих чашките /пластмасови/ с пренесените личинки. Два пъти правих упражнението, и преди обед и следобед, но не ги приеха. Къде е проблемът?!
    Утре смятам да опитам с друго семейсто, за да елиминирам инструментариума и материалите като причина за неуспеха. Но се чудя да отнема ли пак майката на евентуалното ново осн сем. или да поставя ханеманова решетка м/у плодника и магазина. Миналата година по вторият начин ги приеха от раз, но беше април.
    Благодаря предварително на всички отзовали се!

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    След премахване на майката трябва да минат 7-8 дена и през това време периодично трябва да унищожаваш заложените маточници при което в края на този период няма да има тяхно пило подходящо за залагане на маточници . Чак тогава трябва да пренесеш личинки и ще им се нахвърлят на момента.

Наблюдател
    Регистриран
    18.06.2014
    Благодаря г-н Керчев!
    Снощи, и аз стигнах до този извод, макар и по различен логически път. Осакатеното от мен сем. на практика се превръща в отвотка с яйца и открито пило, а отвотките се създават със запечатано, за да приеме майка или маточник.
    Макар и засрамен от пропуска си, се надявам този пример да послужи и на други начинаещи. Нали се учим от своите и от чуждите грешки и опит.

Наблюдател
    Регистриран
    18.06.2014
    Здравейте!
    Възможно ли е, новосъздадена /двудневна,без яица и открито пило,имаща само три пълни пити със запечатано пило +отделно рамки с мед и прашец/ отвотка, да се използва за отглеждач на маточници от личинки чрез пренасяне?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако ще слагаш само 1 маточник - може. За повече маточници отводката няма да има сили.

Истинските семейства-отглеждачи са възможно най-силните семейства, които един пчелар има, с много на брой млади пчели, добре хранени от пчеларя с мед и захарен сироп. Нужни са толкова много млади пчели, защото именно те произвеждат пчелно млечице, а такова е необходимо в изобилие, ако ще се слагат 2 рамки с по 20 маточника на всяка една от тях. За да се поддържа непрекъснато голям брой пчели, към всеки отглеждач е редно да има и по едно помощно семейство, от което всяка седмица се взема по една пита с пило и се дава на отглеждача.

Само един такъв добре засилен и добре нахранен отглеждач е в състояние едновременно да отглежда по 40 маточника. Всеки един проблем и всяко едно отслабване на отглеждача е свързано със загуба на маточници - слагаш 40, а получаваш 30 или дори само 20.

Потребител
    Регистриран
    23.06.2013
    Пчеларски район
    община Силистра
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    След премахване на майката трябва да минат 7-8 дена и през това време периодично трябва да унищожаваш заложените маточници при което в края на този период няма да има тяхно пило подходящо за залагане на маточници . Чак тогава трябва да пренесеш личинки и ще им се нахвърлят на момента.
    Сега аз ще споделя моят опит, махнах майката с 2 рамки пило, оставих да си направят сами, но същевременно реших да заложа личинки и на 2рия ден без да махам маточниците ги поставих и бяха приети на 50%, и равносметката ми беше 3-4 свищеви маточника и около 10тина от пренесени личинки с 2 дена по млади. Осиротих ги на 29.04, заложиха си свищеви и аз сложих личинките на 01.05.
    "Човек е щастлив, когато е отпратил миналото, забравил злобата, не чака от никой нищо...

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •