Ами когато топя восъка, за да правя восъчни основи, в казана се получава около 100 кг течност с хомогенен еднороден цвят. Понякога плуват мръсотии, но понякога плуват жълти недоразтворени петна. Явно зависи от това кой какъв восък ми е пробутал да го закупя по цена 10 лева.
Та тези жълтите недоразтворени петна се разтварят, когато увелича температурата до 82-83 градуса. Определено това е друга субстанция, различна от восъка, и съдейки по температурата на топене, публикувана в интернет, склонен съм да си мисля че това е изплувал церезин. Ако не го премахна, последните основи от казана ставят ярко жълти и лепкави, и после на пипане, мирис и т.н. се усеща, че това е всичко друго, но не и восък.
Не знам защо се учудвате. На Българския пазар отдавна се продават както хубави, така и фалшиви основи, в които има примеси на парафин и церезин. И когато хората после разтопят питите си заедно с основите, в блокчето восък попада и известен процент смесен парафин или церезин. При мене след загряване и отстояване този парафин и церезин се РАЗСЛОЯВАТ и аз ги виждам на повърхността като светложълто петно с една или друга площ и/или дебелина.

Цитат