Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 47

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Радо ти е писал точно и ясно докато не пронесе майката никакво хранене.

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Добре, vencii, rado, моля обяснете защо не бива да се храни, ако има друга причина освен свободните килийки. Поправете ме ако греша, но свободни килийки можем да осигурим по всяко време в отводка (напр. чрез добавяне на рамки)

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от jitensha Виж публикацията
    Добре, vencii, rado, моля обяснете защо не бива да се храни, ако има друга причина освен свободните килийки. Поправете ме ако греша, но свободни килийки можем да осигурим по всяко време в отводка (напр. чрез добавяне на рамки)
    Обилното хранене провокира пчелите да станат търтовки много по бързо така че докато не се увериш че майката е пронесла не храни не е нужно излишен разход.Печелиш време за реакция - разбира се при силна паша това не може да се избегне.

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Благодаря ви за отговорите и насоките.

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Ъпдейт, вчера ровичках и от петте кошера три са си отгледали нови майки и вече имаха малко прясно пило.
    Другите ги разпарчетосах на отводки, но тъй като няма пило не мисля, че ще си отгледат майки... Моля посъветвайте ме, ако придам прясно пило на тези отводки (на по 3 рамки, с мед, прашец и малко зряло пило) ще отгледат ли майка?

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Сагата продължава. Две седмици след като разкостих на отводки и придадох купени маточници, почти всичките бяха приети и имам "отводки" с плодни майки и ново запечатано пило колкото юмрук. Това е добро развитие на нещата спрямо остарелите осиротели пчели от преди. На две от отводките бяха изоставили съвсем (явно само стари пчели е имало) и нямаше пчели вътре, само маточникът беше останал след една седмица и голи пити. Другите съществуват, но количеството пчели е много малко и се притеснявам дали ще успеят да наберат сила до зимата. В момента не изпълват дори и едно междурамие, затова слагам "отводка" в кавички. Имат незапечатан мед всичките. Да подхранвам ли? Да подсилвам с пило от друг кошер ли? Или направо да подсилвам с пчели намазани с кромид? Моля съветвайте да ги спасим.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от jitensha Виж публикацията
    Или направо да подсилвам с пчели намазани с кромид?
    Колега, да не си помислиш че нещо се бъзикам, но как точно ги мажеш пчелите с този кромид? Аз навремето ги пръсках с разредена ракия (сега ги оставям сами да се оправят), слагал съм чесън в сиропа против варовито пило но това с мазането ???? Иначе по въпроса по който питаш, аз бих постъпил така - изчакваш "отводките" да наберат малко сили (според мен има време все пак сме средата на юли) и им придаваш по някоя пита (ако имаш от къде да вземеш де) люпещо се пило. Иначе сега ако го направиш нямаш пчели които да го топлят, а ако ги подсилиш с пита с пило и пчели рискуваш да ти убият майките, така че сам си преценявай.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •