Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 47
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от jitensha Виж публикацията
    Противоречие! Да храня или да не храня?!
    То някой друг го беше казал(написал): "1000 пчелари - 1001 метода на пчеларстване"(че и повече даже бих добавил аз) - всеки ти споделя неговият си начин и метод на работа, ти трябва да си избереш какво да правиш, и колкото и да е клиширано ще кажа че в пчеларството готови рецепти няма...

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    То някой друг го беше казал(написал): "1000 пчелари - 1001 метода на пчеларстване"(че и повече даже бих добавил аз) - всеки ти споделя неговият си начин и метод на работа, ти трябва да си избереш какво да правиш, и колкото и да е клиширано ще кажа че в пчеларството готови рецепти няма...
    Разбирам това. Какво може да се случи ако не ги храня ми е пределно ясно. Какво може да се случи (лошо) ако ги храня?

Автор
    Регистриран
    10.10.2010
    Пчеларски район
    Велики Преслав
    Когато храниш обилно, преди майката да се е излюпила и пронесла има вероятност при пронасянето тя да бъде силно ограничена от към пространство - да няма достатъчно свободни килийки заради натрупаните запаси.

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Тоест трябва да гледам да е рядък сиропът за да го консумират повече и трупат по-малко... нали? 50:50 или 2:1 вода:инвертна захар

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Радо ти е писал точно и ясно докато не пронесе майката никакво хранене.

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Добре, vencii, rado, моля обяснете защо не бива да се храни, ако има друга причина освен свободните килийки. Поправете ме ако греша, но свободни килийки можем да осигурим по всяко време в отводка (напр. чрез добавяне на рамки)

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Диян Димитров Виж публикацията
    Когато храниш обилно, преди майката да се е излюпила и пронесла има вероятност при пронасянето тя да бъде силно ограничена от към пространство - да няма достатъчно свободни килийки заради натрупаните запаси.

Да, но след оплождането (още преди пронасянето), феромоните на майката казват на пчелите да освободят тези пространства. Ако майката е блокирана от обилно хранене/паша СЕГА, то тя ще бъде блокирана и по време на пролетното развитие (което лично на мен не ми е по вкуса)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от jitensha Виж публикацията
    Добре, vencii, rado, моля обяснете защо не бива да се храни, ако има друга причина освен свободните килийки. Поправете ме ако греша, но свободни килийки можем да осигурим по всяко време в отводка (напр. чрез добавяне на рамки)
    Обилното хранене провокира пчелите да станат търтовки много по бързо така че докато не се увериш че майката е пронесла не храни не е нужно излишен разход.Печелиш време за реакция - разбира се при силна паша това не може да се избегне.

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Благодаря ви за отговорите и насоките.

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2014
    Пчеларски район
    Ботевград
    Ъпдейт, вчера ровичках и от петте кошера три са си отгледали нови майки и вече имаха малко прясно пило.
    Другите ги разпарчетосах на отводки, но тъй като няма пило не мисля, че ще си отгледат майки... Моля посъветвайте ме, ако придам прясно пило на тези отводки (на по 3 рамки, с мед, прашец и малко зряло пило) ще отгледат ли майка?

Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •