Благодаря ви много за отзивчивостта и информацията.

Едно семейство само има осезаем спад в броя пчели, поради което смятам, че съм изтървал един рояк. Но при другите пчелите още са горе-долу колкото си бяха и покриват добре всички междурамия в плодника. Просто вече не се качват в магазина.

А. koragroup - ". По добре да си умножиш семействата, така или иначе добива на мед за теб, за тази година е приключил."
При това положение да махна ли магазините? В тях има още и незапечатан мед. Стои си така и вече не запечатват според мен.

Б. Бих направил отводки и разделил и без това пълните плодници на по две, но няма прясно пило в тях. Да купя и придам майки, или да донеса прясно пило от друг кошер?

В. Вълчан - Роева треска... звучи зле. Има ли еднозначен отговор какво съм сгафил за да се стигне дотам? Не изключвам болести както спомена scutellator, но единствените признаци които виждам са акари тук-там по пчелите (третирал съм зимата но гадовете пак налазиха) и в единия кошер нагризано от пчелите узряло пило (при положение че има мед). Осигурил съм им място за развитие, паша още има добра и кошерите според мен са окей... Какво не им харесва на тия пчелички?

Г. И друг въпрос, не разбрах точно свищевите (тия са лошите?) маточници как се различават от роевите. При мен има едни кръгли топчести върху питите, които винаги са кухи, има и едни дълги и изглеждащи истински и големи. Някои от тях започват от работническа килийка, а други от ръба на рамката, където не вярвам майката да е снесла яйце.

Д. Последен въпрос, ако има търтовки (пилото е разхвърляно и по 2-3 в килийка) придаване на прясно пило от друг кошер ще помогне ли? Ако не, какво се прави?

Извинявам се за многото и разбъркани въпроси...