днес проверих, едни и същи са размерите tongueout;
днес проверих, едни и същи са размерите tongueout;
Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.
Колега ,стандарта на ЛР кошер е само един.И ТОЙ ПРОИЗХОЖДА ОТ САЩ.В Русия също се съобразяват с този стандарт.
Значи ние не се съобразяваме със стандарта,защото нашите ЛР рамки са по-къси.Първоначално публикувано от kosta zhelev
![]()
Това,не е причина за тормоз!Това е наше право.Да променим нещата ,както са ни удобни.
Здравейте, имам 4 ЛР които май-юни заселих като преместих в тях ДБ рамки от много стари кошери, без подрязване ами с наставка 7см.
Още 1-2 седмици и ще имам и изграден корпус. Корпусите са частично пълни с пити от медни венци и пило. Пашата е слаба да не кажа че няма такава, не съм сигурен дори че пчелите ще съберат достатъчно за зимуване. Градежа е доста слаб. Първото преместено семейство гради 1 корпус вече 2 месеца.
Старите ДБ пити са черни и стари и трябва да ги бракувам. И тук идва проблема.
Как да ги извадя от кошера? Kак да ги освободя от съдържание (пило, мед), като в същото време НЕ позволя допълнително складиране на сироп или осеменяване докато чакам да се излюпи пилото (ако има такова)?
Възнамерявам да разменя местата на ДБ+7см с новоизградениа корпус, като корпуса с медните венци и пилото ще отиде отдолу. Ще арестувам майката с ХР, да не се качи и да продължи осеменяване на старите и негодни пити.
До тук добре, но незнам как да огранича пчелите да НЕ складират нищо в тези пити докато не се освободят от пилото?
Старите качи горе,ако има някоя с пресни яйца остави доло, сложи ,и за градеш до яйцата ако трябва........ И хранилката да не пресъхва. а това да не складират няма да стане-като ги напълнят центрофужиш-после за восък.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
И този мед, изцентрофугиран от старите пити го ползваш след това, кристализирал, за подхранване /в пликчета над гнездото или по друг начин рано напролет или когато е необходимо/.
Колега,
Има и още един вариант. Пълната пита я слагаш зад преградна дъска (правиш си една тънка от шперплат която не стига до дъното - 2 см така че, пчелите да могат да минават отдолу), ако има запечатан мед го разпечатваш за два дни те ще си го приберат където трябва. След два дни следващата и така до изчерпване на питите. Успех.
Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.
Погрешно ли е, да арестувам майката на корпус с восъчни основи, който ще сложа най-отдолу?
Хайде да видим сериозен отговор от хора със самочувствието на професионалисти! А не само - аз имам 180 кошера,... а вие колко имате?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))