Миналата година правих много отводки в началото на август, включая и такива тип гол рой. Вярно е че презимуваха като слаби семейства, но преобладаващото количество оцеля и към днешна дата кошерите пращят от пчели по шевовете.
Тука според мене му е мястото да изкажа едно мое наблюдение, което донякъде противоречи на твърденията на старите пчелари. Според тях колкото по-силно семейство се зазими, толкова по добре ще е то по време на пролетното развитие. Е аз наблюдавах друго - пролетното развитие ИЗРАВНИ слабите и силните семейства. Нещо повече - имаше силни семейства, които изостанаха, и слаби, които изпревариха силните. Като цяло склонен съм да мисля, че е важно семейството да оцелее през зимата, а не това дали е било зазимено като силно или като слабо. Пчеларя посредством подхранване може да компенсира по-слабите семейства, а стиропорените кошери да им помогнат да им е по-топло по време на пролетното развитие. В крайна сметка всички семейства стават силни към началото на акациевата паша, и проблема е точно обратен - някои от тях дори стават прекалено силни и започват да се роят.