И на мен ми се роиха и по слабите кошери, но за това съм си виновен аз. Тях ги бях оставил на затворени дъна и нямаха почти никава вентилация. На силните им сложих мрежестото дъно и преразширих с корпус та на 50% успях да ги спася от рояване.
От 35 бр два бяха в роево, като за единия от тях -миналогодишна юлска отводка аз си бях виновен - не го разширих навреме. Още след първата им среща с "Демари" си избиха глупостите от главите.
Keep Walking...
Проблема е времето,ние можем да им влияем донякъде.Когато си подготвил семейство за паша се исипят толкова дъждове решението е разделяне.
Пак ни удари у земята.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Ачо, имам колега с над сто кошера извън града и последния път като се видяхме ми каза ,че като отивал към пчелина си, малко преди да влезе, уазката забоксувала, унесла се на ляво , на дясно и небило кал а ...мед. Меда преливал извън кошерите и по пътя надолу. Разбира се пчеларски хумор.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Да ви кажа най големия куриоз, около моя пчелин имаше 3000 дка рапица, преди да тръгна на акация извадих всичкия мед (даже и този които капеше), отидох на акацията спокоен че ако я има ще бъде чиста, но уви..... извадих много малко количество но поне се кефех че е чиста до момента в които я видях че почва да се захаросва, а то какво се оказа, че не посредственно до акациевата гора някой арендатор засадил рапица, т.е. с..л на метенето.
Затопли се времето и започнаха да носят нектар, медовия корпус е наполовина пълен на повечето семейства.
Вчера обединих 4 и днес още 3 отводки с основните семейства които бяха отслабнали поради изпадането има в роево по време на рапицата.
Нямаше да смогна да направя кошери за всички отводки до слънчогледа а така поне ще стабилизирам отслабналите семейства.
И така станаха 13 семейства и 15отводки на който им сложих вече 2рия корпус и съм готов за слънчогледа.
До зимата ще закръгля бройката до 30.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))