Самият факт на изкуствено осеменяване добавя в стойността на майката не повече от 2 лева труд и например 1 лев амортизация на ДМА (апаратурата, лабораторията). За сметка на това може да бъде икономисана цялата олелия с оплодните сандъчета. Една изкуствено осеменена майка може да бъде придадена практически веднага. Да, хубаво е също да поседи в оплодното сандъче 2 седмици, за да се доразвият разните му там яйценосни органи и процеси, но това съвсем не е задължително.
Именно процеса ПРЕСТОЯВАНЕ В ОПЛОДНОТО САНДЪЧЕ силно оскъпява майката. По това перо са повече от половината разходи в производството на всяка една майка. По това перо са и повечето загуби, изразяващи се в процент неоплодени и загубени при брачен полет майки. Дори бих казал, че тази част с оплодното сандъче представлява 70% от цената на всяка една майка. Именно тази част е НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНА при елитните изкуствено-оплодени майки. Тя е само ПОЖЕЛАТЕЛНА, за да се отбракова малкия процент неуспешни оплождания. Но ако решим да я прескочим, пак ще имаме 98-99% успеваемост.
Все пак всичко това е на теория. Нека да почакаме да видим на практика какви ще бъдат реалните разходи. Пък после нали си знаете - ако има МОНОПОЛ, той ще се опитва да поддържа високи цени. Когато се появи КОНКУРЕНЦИЯ, цените ще се свият до тяхното минимално ниво. Истинските окончателни цени ще се формират на база на БАЛАНСА НА ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ. Тоест ако има огромно търсене, особенно на ранни мартенски и априлски майки, а няма достатъчно производство, тогава е естествено цените да се вдигнат. Когато конкурентите видят високите цени и големите обеми продажби, те веднага ще пожелаят да се включат в този сегмент от пазара, ще закупят апарати, ще започнат производство, и до година-две пазара ще се насити. Тогава вече и само тогава ще се формира истинска пазарна цена, която по мои прогнози ще е по-ниска от цената на съществуващите майки.
Колкото до сегашните производители на стандартни племенни майки - те просто ще фалират, ако навреме не се усетят, и не преминат към изкуствено осеменяване. Това накратко е историята на бъдещето, и аз я знам че ще стане такава не защото съм пророк, а защото в много други държави тази история вече се е случила.