Май и двете позиции на датчика имат своето място, зависи каква е целта. Ако искаме да знаем какво се случва в центъра на кълбото с цел мониторинг на текущото състояние или друга някаква цел, тогава мястото му е в центъра на събитията. Ако обаче искаме да знаем какви условия сме осигурили в кошера и да ги оптимизираме своевременно - мястото на датчика е под капака. Аз бих избрал второто, надявайки се на още нещо: чрез набраната през годините на мониторинг информация подходящ софтуер коректно ще показва при какви външни условия и при колко силно семейство се получава измерената в момента стойност. Това би било валидно за точно определена конструкция на кошера, при добре следена мощност на нагревателя, коректни показания на метеостанцията на пчелина и т.н. Тоест, много неща могат да се постигнат, но за целта е необходимо да се натрупат изследователски данни поне за няколко поредни години, при различни пчелини и конструкции на кошери, след което да се обобщят и да се направят изводите. Впоследствие по-нататъшната практика през годините ще добавя все нови и нови данни, подобряващи интелигентността на софтуера и квалификацията на пчеларя. Подобно изследване със сигурност вече е правено нееднократно по света, само дето ние не знаем къде, от кого и дали данните са публично достъпни. Откриването на топлата вода ме притеснява, особено като си прочета свои предишни постове. Особено като знам, че вече компютрите управляват самолетите по-добре от пилотите.