Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 24 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 234
    Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от argilov Виж публикацията
    Здравей,Милене.И какво и е лошото на рапицата.Отводка и мед.А направи го на слънчогледа и ще видиш разликата.
    Привет.Да точно така се получи но не очаквах точно такъв сценарий .За първи път се сблъсквам със рапицова паша и доста главоболия ми причини по никое време .Всички планове се развиха 20 дена по рано добре ,че поне си бях подготвил кошерите предварително .Плана за увеличение на бройките(ако майките се оплодят успешно) почти е изпълнен още на рапицата ако и добива беше по х2 щях да съм доволен .Но като за начало нека не съм максималист има колеги който от 30 семейства имат по малък добив от моите 6 бр от който вадих аз мед а 1бр го разделих още преди рапицата
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Мисля, че всички сме новаци все още, при рапицата.Хубавото на нашия район е че,предлага още паши и можем да се поправим.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    25.05. Във неделя на 10 млади току що пронесли майки белязах и подрязах 1/3 от едното крило .Две майки само ги белязах защото не бяха пронесли все още а други две не ги открих но имат яйцеснасяне тях не съм ги делил и имат много пчели и ги оставих за другия път останаха и още две семейства който имат маточници във момента .Ако няма последствия за напред живот и здраве така ще процедирам
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Виж приятелю,ако е било нужно природата е щяла да премахне крило, крила и тн.Така рискуваш пак да сменят майките.

Автор
    Регистриран
    07.10.2013
    [QUOTE=kapanec;39620]25.05. Във неделя на 10 млади току що пронесли майки белязах и подрязах 1/3 от едното крило .

Колега, как би било да се на некого ТИ не харесваш так-в как-в си, или послодавецо каде работиш, па вземе и едната р-ка ти отсече до 1/3.

Това којто е прв направил, нее бил как трјабва, а сега го следиме? за какво дај отговор и образложение.

Тези неприродни работи којто работи на своите пчели, не трјабва да исказва, поготово за млади и начинаешти пчелари да се ведн-га научат на погрешна работа. в сакатене на мајката не видим никакви положителни предимства.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Да съзнавам риска който поемам но се знае ,че по принцип когато майките са млади и продуктивни тая манипулация не им се отразява за само смяна примерно.Направих го защото ако и догодина се случи така масово да се роят имам една опция да не хванат гората а не се знае предварително как ще се справя със против роевите мерки имам още да се уча на тая тема .Мислех да направя това със рязането рано на пролет но малко прибързах но ,ще видим как ,ще се отрази тая дейност.Човек се учи най добре от собствените си грешки набелязал съм си някой против роеви действия за напролет и тази манипулация е една от тях.Ако има някой който е правил това няма да е лоша да сподели личен опит
    Милен Михов

Потребител
    Регистриран
    23.06.2013
    Пчеларски район
    община Силистра
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Да съзнавам риска който поемам но се знае ,че по принцип когато майките са млади и продуктивни тая манипулация не им се отразява за само смяна примерно.Направих го защото ако и догодина се случи така масово да се роят имам една опция да не хванат гората а не се знае предварително как ще се справя със против роевите мерки имам още да се уча на тая тема .Мислех да направя това със рязането рано на пролет но малко прибързах но ,ще видим как ,ще се отрази тая дейност.Човек се учи най добре от собствените си грешки набелязал съм си някой против роеви действия за напролет и тази манипулация е една от тях.Ако има някой който е правил това няма да е лоша да сподели личен опит
    Манипулация с рязане на част от крилото на майката, не ми се вижда като противороево действие, а по скоро намаляване на щетата от роенето )
    "Човек е щастлив, когато е отпратил миналото, забравил злобата, не чака от никой нищо...

Автор
    Регистриран
    07.10.2013
    Залуду си резал крилото или чуал крака.
    когато дојде роевото дејствие, тази мајка остава в кошера и натат-к,
    а прашта своите д-шетри, дали се ополдила или нее нее много битно,
    роја си отива.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Да раздвижим малко темата .Вчера направих две отводки по следния начин не съм го правил друг път и ако има някакви пропуски или други тънкости моля за съдействие .Правя го преди пашата като идеята да имат повече време да се съвземат отводките мед тая година не търся от семействата а на развитие като бройка семейства. Две силни семейства ги преместих по обяд на другия край на пчелина а на тяхно място сложих 10ЛР рамки само със В.О и млада майка в клетка по средата .Налях им по 1,5л сироп .Какво ми е основното питане възможно ли е едното "ройче" да усвой 3л сироп за 24ч а другото 700гр.Да не би да става кражба там където усвояват толкова голямо количество . Ако са необходими други действия примерно колко да им оставя отворена прелката или други необходими дейности моля за съдействие.
    Милен Михов

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    При изконсумирани повече от 300 грама сироп на ден говорим не за ядене на пчелите, а за пренасяне на сиропа с цел направата на захарен мед. Това се случва при на липса на паша, и затова е добре дневната дажба сироп да се лимитира до 300 максимум 500 грама. Ако не се направи лимитиране - ами не е виновен този, който изяжда баницата, а този, който я дава.

Или подхранването трябва да се прави всеки ден, или трябва да се използват специални хранилки с дозатор. За съжаление много малко пчелари се съобразяват с тази препоръка, в това число и аз самия. Резултата от несъобразяването вече го знаеш - някои семейства си изяждат (пренасят) седмичната дажба за 1 ден, и после гладуват.

Иначе отводките правилно си ги направил и според мене въобще не трябва да се притесняваш, че някое силно семейство краде чуждия сироп.

Другото, което трябва да се знае, е че за да започне един гол рой да прави градеж на восъчни основи, необходимо е майката да е плодна и да излъчва феромони. Ако няма майка (напр. отводка само с маточник) или майката е неплодна или е некачествена - тогава голия рой не може да гради пити или гради много бавно. Това от своя страна е сързано и с количеството храна, което семейството консумира, за да е възможен този градеж. Семейството, което консумира повече храна, ще гради по-бързо, а причината за бавното градене на другото може да е лоша или некачествена майка.

Почакай 2-3 денонощия и след това провери как върви градежа и направи сравнение.

Страница 9 от 24 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •