Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 159 ПърваПърва ... 456781656106 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 1589
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Моите кошери са със "свищеви" Майки. Досега никоя купешка не била повече от тях. И в двата случая имам лоши и добри, но " свищевита" процентно са по добри, в общи брой. Роевите; и те са като 'свищевите" ми.
    Това е съвсем логично. На практика, "купешките", свищевите и роевите майки са едни и същи. А именно - ПРИНУДИТЕЛНО ПРОИЗВЕДЕНИ МАЙКИ. Разликата в качеството им идва от условията при които са отгледани и от качеството на спермата с която са заредени. Понеже роенето става в най-благоприятния сезон от годината и когато семействата са достатъчно развити, обикновено тези майки са доста качествени. Всичко друго е разтягане на локуми.

Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Отоплението не е фактор. Отопляваните стартираха малко по-бьрзо, но при появата на прашеца другите ги застигнаха за отрицателно време. И в другата тема си споделих опита че кошер зазимен на 6-7 рамки кьлбо отопление не му трябва категорично. Виж за други цели като презимуване на отводки или запасни майки има много потенциал.
    "Отопляваните стартираха малко по-бьрзо," Според мен, точно това е фактора. по този начин пчелите се амортизират много по-бързо от неотопляваните и от там и последствията. по-бавно развитие и т.н.

Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    . За да не изпадне семейството в роево настроение, са не обходи ми 2 манипулации но навреме. И не е нужно да му се отнема нито пило, нито летящи пчели.

Би ли споделил какви са необходимите 2 манипулации които трябва да се направят навреме.Питам защото всичките ми семейства влезнаха в роево състояние само 1бр направи само смяна .Обясних си го със (Не)подходящото време и рапицата като главен виновник
    1. Разделение (в рамките на кошера) - това в едноплодников ДБ е невъзможно.
    2. Хранене.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    1. Разделение (в рамките на кошера) - това в едноплодников ДБ е невъзможно.
    2. Хранене.
    Благодаря .Ще ползвам т.2 + някоя друга тънкост която все още не знам но ,ще я търся упорито .Те тънкостите са много но според ситуацията каквото научим и със каквото разполагаме "ДБ"
    Милен Михов

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Питам защото всичките ми семейства влезнаха в роево състояние само 1бр направи само смяна .Обясних си го със (Не)подходящото време и рапицата като главен виновник
    Не са ти виновни нито рапицата, нито лошото време - т.е.т. не са причина а само повод, причината е произхода на майкте(много по-склонни към рояване).

Наблюдател
    Регистриран
    07.04.2014
    Пчеларски район
    попово
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Не са ти виновни нито рапицата, нито лошото време - т.е.т. не са причина а само повод, причината е произхода на майкте(много по-склонни към рояване).
    Мдааа на мойте в родословното дърво пише с не роево потекло , затова и не ловя роеве - тантаралантара . Аиде стига с глупостите аз много не разбирам даааа не споря за това. Но че не било времето аиде моля ти се , четох доста навсякаде е точно това е причината ВРЕМЕТО. Поста на Юрий Цветков
    е много правилен според моето скромно мнение.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Изглежа не си гледал филма с лекцията на Н.С. която си качил в "кошери". Няма унаслядяване на роеви инстинкт, аз също съм на това мнение!

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Изглежа не си гледал филма с лекцията на Н.С. която си качил в "кошери". Няма унаслядяване на роеви инстинкт, аз също съм на това мнение!
    Филмчето е качено в съвсем друг контекст, колегата пита за "кошера на Симеон Николон", и съм му го споделил. Това че той(Симеон Николов, или както ти го наричаш Н. С.) говори разни неща, то не означава че те са "закон в пчеларството", или пък че аз трябва да съм съгласен с тях. Самият ти в коментара си под клипчето изразяваш несъгласие и неодобрение за някой неща от лекцията му.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Моя грешка с името! За роенето той цитира, руски професор!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Нищо не пишете, вадихте ли мед? Аз в събота 21.06, вадих мед, странното че при тези дъждове меда е акациев.

Страница 6 от 159 ПърваПърва ... 456781656106 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •