Баба ти не е ли правила компоти от череши, круши, праскови и т.н.? Не е ли правила буркани с месо?

Основната причина, поради която всички продукти се развалят, са бактериите, плесените и дрождите, които просто изяждат продукта, превръщайки го в гнилостна каша. Ако обаче този продукт се затвори в буркан или в консервена кутия, и после се свари, освен продукта се сваряват (убиват) и бактериите, плесените и дрождите. Това сваряване всъщност се нарича пастьоризация, на името на нейния откривател Пастьор.

Важното е да бъдат избити всички видове бактерии, плесени, дрожди, че и дори вируси. Ако това бъде направено качествено, продукта няма да се развали и 100 години. Освен пастьоризацията има и други методи, като например дълбоко замразяване (фризерите), висока концентрация на сол (сушеното месо), висока концентрация на захар (меда), висока концентрация на спирт, висока концентрация на киселини (туршиите), обработка с ултразвук (космическите храни), обработка с озон или дори обработка с рентгенови лъчи.