Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
Сега тькмо сравнявах майките, и открих следното. Отворих около 10 кошера сьс свищеви майки от миналата година всички на 15 дб рамки, тоест плодник и половина и около 5 кошера с добри купешки майки всички на 19 дб рамки. 20тата рамка ми е хранилка. Или купешките майки са с 25% по-добри. Интересното е че преди месец свищевите майки бяха наравно с купешките а сега изостават. Проблема с купешките майки обаче е липсата на гаранция. Половината от тях не стават а кошерите стоят на 6-7 рамки. И най-малката беда е 20те лева, а загубата на време и пропусната полза от сезона.

Отоплението не е фактор. Отопляваните стартираха малко по-бьрзо, но при появата на прашеца другите ги застигнаха за отрицателно време. И в другата тема си споделих опита че кошер зазимен на 6-7 рамки кьлбо отопление не му трябва категорично. Виж за други цели като презимуване на отводки или запасни майки има много потенциал.
Моите кошери са със "свищеви" Майки. Досега никоя купешка не била повече от тях. И в двата случая имам лоши и добри, но " свищевита" процентно са по добри, в общи брой. Роевите; и те са като 'свищевите" ми.