Цитат Първоначално публикувано от Павел Трайков Виж публикацията
Нещо специално при боядисването??Вземах грунд за дърво и боя за Кошери
Нещо да ми кажете за тях?
Редно е боята да е на водна основа. Твоята е неподходяща. Нанася се на 2 слоя (2 пръскания). Кошера се боядисва само отвън.

Използват се цветовете жълто и синьо. Поне за тях е доказано, че пчелите ги виждат и различават много добре. Зеления го виждат, но не е желателно да се боядисва с него, защото пчелите няма да го различават от околната среда. Червения и кафявия цвят не ги виждат или по-скоро ги виждат като черни. Въобще зрението на пчелите е изместено към ултравиолетовата част на спектъра, защото такова е било слънчевото лъчение на земята преди стотици милиони години. Белия цвят го виждат, но по различен от нас начин.

Ами в общи линии това е човешкото познание около боядисването на кошерите.

Аз за мене си съм избрал да боядисвам само в светло жълто и светло синьо. Много добре изглеждат и светло-зелените кошери, ама много светло зелено. Други цветове не се употребяват или ако се употребят, то е само за да се направи някоя друга шарка върху основния цвят. Пчелите виждат тези шарки и ги запомнят. Когато си правех за мене си 400 оплодни сандъчета, заданието към дърводелския цех беше ВСИЧКИТЕ ДА СА РАЗЛИЧНО НАШАРЕНИ. За основни цветове се използваха горните 3 цвята, но върху тях се наслагваха дебели черти или кръгове или триъгълници с най-различни други цветове. Получи се нещо като детска градина, но идеята във всичко това е майките, които излитат на оплождане, като се върнат, да могат да си разпознаят собствения си нуклеус.