Тази година беше ГОДИНАТА НА РОЕНЕТАТА и определено ни даде шанс да поекспериментираме с всякакви методи - знайни и незнайни. Искам да споделя какво научих аз от нашите експерименти.

Първо съгласно познанието от форума, че спирането на роенето е НЕВЪЗМОЖНО, аз реших всяко едно семейство с роево настроение да го разфасовам на отводки. Надеждата беше, че когато останат малко пчели и много празни пити, семейството ще реши, че роенето вече се е състояло. Правех отводки само с по 2 пити с пило и шепичка пчели. Част от тях се оказаха неуспешни, защото майката не се завърна от брачен полет, но това си беше ясно от самото начало. Голяма част от отводките обаче оцеляха и се стабилизираха в акациевата паша.

Най-интересното беше, че базовия кошер въпреки че беше останал почти без пити с пило и ВЪПРЕКИ ТОВА продължаваше да прави опити да се рои - ПАК, и ПАК и ПАК. Тогава се позамислих и стигнах до извода, че всъщност аз съм взел почти всички пити с пило на базовия кошер, но НЕ СЪМ МУ ВЗЕЛ ПЧЕЛИТЕ !!! Да предположим, че преди роенето в него е имало 60 000 пчели, от които 30 000 млади и 30 000 летящи. Разфасовайки го на 4 отводки аз всъщност съм разфасовал питите и младите пчели и на всяка отводка са се паднали само 30 000 / 4 = 7500 млади пчели. На основния кошер обаче са се паднали 7500 млади + 30000 стари = 37 500 пчели. Тогава всъщност осъзнах, че:

НИКАКВИ ОТВОДКИ НЕ МОГАТ ДА СПАСЯТ ОСНОВНИЯ КОШЕР ОТ РОЕНЕ просто защото старите летящи пчели пак си остават в него, а те са преобладаващо количество по време на силна паша.

Нататък изводите вече са ясни - Кошер не може да бъде спрян от роене по никакъв начин, освен ако не намалим и броя на СТАРИТЕ ПЧЕЛИ. Младите пчели ги намаляваме посредством изземване на пити с пило и пчели, а старите пчели ги намаляваме посредством слагане на 2 НОВИ ПРАЗНИ КОШЕРА на мястото на стария. Старите пчели налитат в тях приблизително по 15000 бройки в кошер, а останалите 30 000 млади ги делим на 2 или на 3 отводки с по 15 или 10 хиляди пчели.