Това е само един от проблемите. Нали осъзнаваш, че докато сам се мъчиш да си правиш прашецоуловител, тепърва ти предстои да допуснеш още поне 20 грешки и да срещнеш още поне още 20 проблема. За половината от тях никой нищо няма да ти каже от този форум, защото също не ги знаят.

Не е ли най-добре да си купиш готов прашецоуловител от човек, който дълги години събира прашец, и който досега е пробвал поне 100 бета весии на различни видове прашецоуловители и техните детайли?

Според мене именно прашецоуловителя е един от най-сложните компоненти на даден кошер. Хиляди хора по света се опитват сами да си ги направят и допускат една и съща грешка хиляди пъти. Ако някой от тях се навие да напише книга, сигурно ще се получи роман от 500 листа със съвети кое как трябва да се направи и защо. На един такъв човек преди няколко дена показах моите прашецоуловители - купешки финландски и полски, и той като започна да ми разказва за недостатъците, говори ми поне половин час. Тогава аз осъзнах колко е трудно, да не кажа НЕВЪЗМОЖНО един начинаещ пчелар сам да си направи добър прашецоуловител още от първия път. Да ти може би ще успееш, но чак след около 10 години и след много натрупан практически опит и десетки различни конструкции, които трябва да пробваш.

Съжалявам за негативния постинг, но ако имаше как да ти помогна само с три изречения, щях да го направя. Аз съм човек със самочувствие за много добър техничар и конструктор, но въпреки това осъзнах, че конструирането на добър прашецоуловител не е лъжица за моята уста. А да правя проби и грешки в следващите 10 години съвсем не ми се иска, така че единственото разумно решение е да си купя готови, но не какви да е, а такива с доказани качества.