Щото трябва да си модерен!!! Трябва да експериментираш, да търсиш, да ровиш, да мачкаш! Крилца ще режеш, крачка, всичко, пити - задължително! Търтеите ги хващаш един по един и марш навън! Без работа не трябва да стоиш, и най-вече на пчелите трябва да им намираш работа, няма да я караш айляшката като дяда си. Тогава ще видиш предимствата... на всичко! Залудо работи, залудо не стой!
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Нов съм но смятам, че е по-добре плодниковите рамки да са по-големи. Според мен това означава по-голям брой пчели и по-високи добиви.
Според мен на 1200 м височина е нормално майките да избягват все още новите-светлите пити.
Най-добре е да стесни плодника на 8 рамки и да сложи над него два магазина и вътре в тях една рамка с открито пило и две рамки със запечатано пило от двете и страни, за да не се простуди откритото пило. Така пчелите и майката ще се качат горе и след 20 тина дни долу като се излюпи всичко, да разкара ДБ плодника. И постепенно да разкара и трите ДБ пити от горе.
А колкото до ЛР питите, ако се развие едно семейство на два корпуса за плодник, това семейство ще е доста по-силно от ДБ. Така мисля аз.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
На 2 корпуса по 8 ДБ рамка за плодник не по малко от 20 ЛР пити,не е и по тежко.Но това е за друго място,колегата е решил. Да работи с Фарар,и според мен както го съветва E.Filimonov ще стане
Владо на 1200м сезона започва с поне месец по-късно и завършва пак с толкова по рано.По добрият вариант според мен е 3-4 корпуса с ниска рамка отколкото два с ДБ.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))