Вчера се бях приготвил да вадя рапицата колкото и малко да е, но като тръснах питата меда капе и се отказах.
След 2-3 дена почва акцията, кажете как да процедирам.
Вчера се бях приготвил да вадя рапицата колкото и малко да е, но като тръснах питата меда капе и се отказах.
След 2-3 дена почва акцията, кажете как да процедирам.
Зависи какво искаш?!?
Ако искаш да извадиш чиста акация, би могъл да процедираш по следният начин: махаш всички пити с рапицовият мед от повечето семейства, и ги слагаш на някколк семейства само, и го чакаш там да узрее, ама дали пчелите ще са достатъчно ако сложиш по 2-3 корпуса или магазина на кошер, незнам - това просто ми хрумна спонтанно, никога не съм го пробвал. Но трябва да имаш и свободни изградени пити за останалите кошери, където да съберат акацията.
Друг вариант да поизчакаш, все пак акацията не започва да отделя още от първият ден на цъфтежа си, някъде след 3тият. Миналата година при нас се засякоха рапицата и акацията и имахме "течен" рапицов мед.
Нямам свободни изградени пити за 1вия вариант а и няма семейства който да обслужват 4 корпуса.
Лошото е, че ще трябва да вадя мед по време на акацията.
Този мед който е в питите ми се струва, че няма много рапица в него, имам по 10кг.- 15кг. някъде в кошер.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Нищо наборе,всички сме минали през този етап,Ник е разумно момче.
Рапицата е колкото благодатна толкова и опасна паша-може да провали целия сезон и обратното.Ако имам рапица и след нея акация,бих разделил семействата в началото на рапицата и ги обединявам за акацията..Слабото семейство-отводка набляга на развитие и няма да има натрупани медови запаси от рапица,а почти всичко ще отиде за изхранване на пило.Докато силното семейство трупа запаси и ограничава яйцеснасянето на майката.Обикновенно рапица и акация се застъпват.Пашата се удължава до 30-40 дни,което води до съществено отслабване на семейството.....С една дума трябва да се научим да маниполираме-жунглираме с инстинктите на пчелите и инвентара.
Най-голям кеф ми е да вадя при цъфнала акация, ако е наложително, разбира се. По къс ръкав, една струйка дим /но не от пура, щото съм непушач/, пчелите си гледат работата, а пък аз ги гледам как работят... И като им сложа празните пити и ги почват...
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Измива ли се центрофугата след вадене на рапицов мед?
Колеги как е рапицата според вас. Вчера пътувах по магистралата между Сливен и Стара Загора и ми се вижда доста изостанала и пожълтяла рапицата.
Миналата година още декември беше на почти педя листа, а вече е почти март и едвам се вижда от земята.
Винаги може по-добре.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))