Ооох Алексей, защо така потвърди опасенията ми бе човек?? Не знам кой какъв акъл ти дава в пчеларството, ама спирай експериментите и хамалогията и си остави пчелите на мира две-три години да видиш за какво става въпрос! Казваш акация, липа, софора, ами че ти двата магазина от десетаците си ги имаш одма !!! И не ти трябва да жонглираш с корпуси и майки, вкарай десетака в зимата с млада майка и петнадесет кила мед, след Зарезан лека полека подхранване и поглеждане да не мислят за някоя глупост и двата магазина са си твои. Пчелар съм от петнадесет години започнах от нулата и Справочника на Л. Радоев, правил съм разни ротации и комбинации, подставки и надставки, купешки майки, абонат бях на вестници и списания, лекции и пр. и пр., работих на пчелин , правих сметки и планове за ремаркета и какво ? Трябваха ми дванадесет години за да стигна до истината с която започват или завършват старите книги- че най-големия враг на пчелите е пчеларя. Долу горе от тогава съм безгрижен съботно-неделен пчелар с кошери на двора. Гледам ги малко над санитарния минимум и - дано не ме анатемоса някое пчеларско гуру - вадя по 30-40 кила от кошер. Смъртност няма , нямам медовици и помощни семейства, рапица/акация вадя или малко или хич, от 12ДБ се отказах окончателно, кръста още ми позволява да гледам ЛР, ама сигурно и тях ще ги подкарвам като 10 ДБ. Много нещо изписах, ама това да правиш супер силно семейство когато не му е времето, после да го спираш, после да го подсилваш не го прави, щото и аз съм го правил и ме е яд!!